ODGOVORNO PONAŠANJE

Predstavljena inicijativa 'Sigurno uz Uber'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 13:49
  • Objavljeno 06.06.2019 u 13:49
Milan Pajnić, Davor Tremac i Željko Marušić

Milan Pajnić, Davor Tremac i Željko Marušić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec / PIXSELL.

Sigurnost korisnika i vozača prva je na listi prioriteta Ubera, zbog čega je danas predstavljena inicijativa 'Sigurno uz Uber' koja će se provoditi tijekom lipnja diljem Hrvatske, a čiji je cilj kod korisnika i vozača potaknuti sigurno i odgovorno ponašanje u prometu. Povodom predstavljanja akcije održana je i rasprava na temu sigurnosti u prometu na kojem su sudjelovali generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu, Davor Tremac, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP), Milan Pajnić te prometni stručnjak Željko Marušić

'Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije, i sigurnost korisnika i vozača nam je prva na listi prioriteta. Sigurnosni centar unutar naše aplikacije osigurava visoku razinu sigurnosti - anonimizaciju broj pozivatelja, gumb za hitnu pomoć, GPS podatke o vožnji i upozorenje o prekoračenju brzine. Uber je dostupan u gradovima diljem Hrvatske te pozivamo sve korisnike i vozače da sudjeluju u poticanju sigurnosti u prometu', istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Uberov sigurnosni centar sadržava sve što je vezano za sigurnost korisnika, kao i poveznice koje će im omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijele rutu na kojoj se voze te da brzo i lako kontaktiraju hitnu pomoć. Sigurnosne opcije vozače upozoravaju na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurna za njih i njihove putnike.

Uber tijekom lipnja pokreće inicijativu 'Sigurno uz Uber'. Za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna, Uber će donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u prometu (SUP) čija je primarna svrha edukacijom sudionika u prometu smanjiti broj nesreća i osoba stradalih u prometu.

'Sustavna edukacija svih sudionika u prometu najbolja je metoda za povećanje sigurnosti cestovnog prometa. Ovom inicijativom Uber još jednom dokazuje da, osim financijskih efekata, punu pozornost posvećuje i sigurnosti svojih korisnika i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu', istaknuo je Milan Pajnić, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP).

Udruga će donaciju usmjeriti u program održavanja radionica u Hrvatskoj čiji cilj je edukacija svih sudionika u prometu o važnosti odgovornog ponašanja u prometu. Osim toga, organizirat će i niz  stručnih skupova, javnih tribina i rasprava, panel diskusija i znanstvenih rasprava o pitanjima stanja sigurnosti cestovnog prometa te provesti edukativno-preventivnu akciju 'Europska noć bez nesreća 2019.' U fokusu ove akcije su prvenstveno mladi, neiskusni vozači, koji su najrizičnija kategorija sudionika u prometu velikim dijelom i zbog činjenice da vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola.

'Najčešći uzrok nesreća je nepažnja sudionika, brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Prometna kultura u prometu je od iznimno velike važnosti i zato na njoj moramo kontinuirano raditi. Ključ je edukacija i podizanje svijesti o problematici, a veliki doprinos donose i moderne tehnologije koje mogu značajno poboljšati stanje sigurnosti na cestama', naglasio je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.- 2020. godine za cilj ima broj stradalih u prometnim nesrećama smanjiti za 50 posto, odnosno svesti na maksimalno 213 poginulih godišnje. Ove je godine, do današnjeg dana, u prometu poginula 101 osoba. Najčešći uzrok nesreća bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti te vožnja pod utjecajem alkohola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!