veliki posao

Predstavljen Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava vrijedan 53 milijuna kuna

10.12.2021 u 18:08

Bionic
Reading

Projekt „Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava“, investicija vrijedna 53 milijuna kuna, predstavljen je u petak na sastanku predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir s predstavnicima uzgojnih udruženja Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Inicijativa za izgradnju Regionalnog centra, planiranog za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području zapadne Hrvatske, na kojem djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača, pokrenuta je još 2018. godine.

Za iduću godinu osigurano je milijun kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije, od čega je 600 tisuća iz sredstava Zagrebačke županije, a 400 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, priopćeno je sa sastanka na kojemu su bili predstavnici Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, te Josip Kraljičković, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

S idejom i potrebom za Centrom su upoznate sve relevantne institucije, a punu podršku njegovoj izgradnji dala su uzgojna udruženja, Općina Dubrava, Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprivrede.

Procijenjena vrijednost investicije je 53 milijuna kuna (42,15 milijuna kn + PDV), a sredstva se planiraju osigurati iz EU fondova i državnog proračuna.

Osnivanjem i izgradnjom Centra namjerava se izgraditi uzgojno-prodajna infrastruktura kakvu imaju uspješna uzgojna udruženja u srodnim uzgojima, primarno Austrije i Bavarske, koje na taj način uspješno rade više od 100 godina.