PROMOCIJA ZAKONA

Predstavljen priručnik 'Novo tržište kapitala'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.12.2008 15:28
  • Objavljeno 16.12.2008 u 15:35
crobex, zagrebačka burza

crobex, zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) predstavile je danas priručnik Novo tržište kapitala kao skraćeni pregled noviteta iz Zakona o tržištu kapitala koji na snagu stupa 1. siječnja iduće godine

Priručnik je, po riječima autorice i savjetnice i HANFA-i Sandre Simić, namijenjen široj javnosti, a posebno malim ulagačima da bolje shvate pravila i koje novi Zakon štiti više nego do sada i više nego velike ulagače.

Očekuje se da će hrvatsko 'novo tržište kapitala' provedbom novog Zakona biti konkurentnije i transparentnije, tim više što su u novi zakon ugrađene sve europske direktive koje se odnose na područje tržišta kapitala. Među njima je i direktiva MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), koja je u EU na snazi od 1. studenog 2007., i koja je najsveobuhvatnija regulatorna direktiva za tržište financijskih instrumeneta. Njome se između ostalog definiraju i pravila ponašanja i odnos brokera prema malim ulagačima

Zakon donosi i nove pojmove, poput nove definicije financijskog instrumenta, koji će sada uključivati i instrumente tržišta novca, a uvode se i nova mjesta trgovanja. Osim na Burzi moći će se trgovati i putem Mutilateralne trgovinske platforme (kojom mogu upravljati i Burze i investicijska društva) i tzv. sistematskih internalizatora (unutar samog investicijskog društva, ali to tek kad Hrvatska uđe u EU).

Ukida se i obveza uvrštavanja u kotaciju javnih dioničkih društava (JDD).

Predstavnici HANFA-e taj su priručnik do sada već predstavljali u policiji, državnom odvjetništvu, bankarstvu i drugim financijskim institucijama, a današnjim su u Novinarskom domu željeli skrenuti pažnju novinskoj struci na pravila koje donosi Zakon u vezi novinskog izvještavanja i informiranja javnosti o tom tržištu.

Novi Zakon ima jedno poglavlje posvećeno novinskom izvještavanju i svih onih koji na bilo koji način govore o kretanju na tržištu kapitala pa i o cijenama dionica te preporukama za njihovu kupnju ili prodaju.

Tu, naglašava Simić, postoje vrlo jasna pravila što sve novinski članak smije, a što ne smije sadržavati kako bi bio vjerodostojan. Osim što se uvodi obveza da novinar/autor članka/priloga uz potpis naznači i svoj eventualni dionički udjel u određenoj tvrtki, pogotovo ako o njoj piše, mora i detaljno navesti izvor, analizu i druge relevantne činjenice na kojima temelji svoje poglede i preporuke. To sve osim novinara obvezuje i uredničku politiku medijske kuće.

U svemu je važno, napominje Simić, i da se strukovna novinska udruženja, poput HND-a, u tom smislu organiziraju te donesu posebne kodekse ponašanja i sankcija u slučaju kršenja pravila za 'financijske' novinare (tzv. samoreguliranje, kako postoji u Njemačkoj) i o tome se usklade s regulatorom odnosno HANFA-om.

To bi bilo u interesu struke, a izbjegle bi se i kontrole, prekršajne prijave pa i sankcije regulatora HANFA-e, što po novom Zakonu ima pravo, ističe Simić. Prema novom Zakonu o tržištu kapitala kazne za prekršaje u informiranju i kršenju pravila o informiranju s tržišta kapitala za pravnu osobu iznose od 50 do 350 tisuća kuna, a za fizičku osobu između 30 i 100 tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi