Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskog Sabora čestitao Dan antifašističke borbe

22.06.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan antifašističke borbe kada se prisjećamo 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi partizanski odred te istaknuo da su vrijednosti antifašizma ugrađene i u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

"Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi partizanski odred. U to vrijeme na teritoriju Hrvatske djelovao je jedan od najsnažnijih antifašističkih pokreta u okupiranoj Europi koji svjedoči i simbolizira opredijeljenost hrvatskog naroda za antifašizam u okolnostima Drugoga svjetskog rata. Te vrijednosti ugrađene su i u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske."

Jandroković je u čestitki podsjetio i da je opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

  • +3
Dan antifaštičke borbe u šumi Brezovica Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

"Današnja slobodna i demokratska Republika Hrvatska nastala je herojskom pobjedom u Domovinskom ratu te postala članica NATO-a i Europske unije u okviru kojih se snažno zalaže za očuvanje europskih vrijednosti mira, slobode, demokracije te solidarnosti i zaštite ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Na današnji dan prisjećamo se svih onih koji su svoje živote žrtvovali za slobodnu Hrvatsku", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitavši svim građankama i građanima Republike Hrvatske Dan antifašističke borbe u uime Sabora i osobno.