skandal u HUP-u

Suradnici o Jakeliću i seksualnom uznemiravanju: 'On je obiteljski čovjek i profesionalac, ne mogu vjerovati da se ovo događa'

11.03.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon što smo objavili da je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek, poslije 24 godine rada dobio otkaz u HUP-u, i to zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica HUP-a, domaća poslovna scena ostala je u šoku. Jakelićevi suradnici i poslovni partneri s kojima smo razgovarali redom su zapanjeni tportalovim otkrićem

Podsjećamo, više od deset djelatnica HUP-a podnijelo je pravobraniteljici za ravnopravnost spolova pritužbe zbog seksualnog uznemiravanja rukovodeće osobe. U HUP-u su poručili kako su odmah poslije saznanja za pritužbe pokrenuli potrebne procedure i odlučili otkazati suradnju s Jakelićem. Cijeli taj proces trajao je oko dva tjedna, rekao je novinarima Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Branko Roglić, vlasnik Orbica i jedan od osnivača HUP-a, u telefonskom razgovoru rekao nam je da je preneražen našim otkrićem i da u 24 godine suradnje nikad nije čuo ništa slično o Jakeliću:

'S takvim čovjekom ne bih bio u društvu i mislim da tu nema ničega. Nikad nisam čuo da je netko nekoga uznemiravao u HUP-u. Je l' vam nije čudno to da 24 godine nisam čuo ni za kakvo, a kamoli seksualno uznemiravanje?' pita nas Roglić.

Vjeruje da je skandal sa seksualnim uznemiravanjem pokušaj da netko izvana našteti HUP-u ili Jakeliću, a koji je, kaže, obiteljski čovjek, odličan operativac i vrlo je vrijedan poslodavačkoj organizaciji, napominjući da je menadžment njegove tvrtke, Orbica, većinom sastavljen od žena.

Jedan od članova skupštine HUP-a kaže da bi i članovi te organizacije željeli znati nešto više o ovom skandalu jer su od njega doznali '15 minuta nakon medija'.

Što se Jakelića tiče, za njega kaže da je sklon šali i raznim komentarima koji su u našem društvu još uvijek prihvatljivi, no nikada nije bio na lošem glasu. 'Posebno mi je zanimljivo to da na njega ima više od 10 pritužbi, a HUP ima svega 20 djelatnica. Ponavljam da nitko od nas članova HUP-a nije ništa znao, niti je bilo kakve rasprave o tome', kaže nam sugovornik.

  • +22
Bernard Jakelić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vladimir Ferdelji, čelnik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA), također je bio iznenađen otkrićem o Jakeliću:

'S njima smo više surađivali u razdoblju do 2012., a oni su tada bili jako mala organizacija s jako malo novca. Nikad nisam čuo ništa loše o njemu, pa me ovo jako iznenađuje. Bio sam s čovjekom u kontaktu, ali nismo izlazili ili se družili, dok je na raznim skupovima sve bilo profesionalno i u najboljem redu', poručio je Ferdelji.

Reakcije smo pokušali dobiti i od glavnog direktora HUP-a Davora Majetića te predsjednice HUP-a Gordane Deranje, no oni se do zaključenja teksta nisu odazvali na naše pozive. Kontaktirali smo i s Natašom Novaković, šeficom Povjerenstva za sukob interesa koja je svojevremeno radila u HUP-u, u kojem je bila zadužena za ljudske resurse, ali ona poručuje da ne može ništa komentirati.