VELIKA FEŠTA U LAUBI

Povijesni trenutak za HT: Svi korisnici i usluge prebačeni u All-IP okruženje

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 01.12.2015 11:45
  • Objavljeno 01.12.2015 u 11:45
  • +22
  • +19

Proslava HT - a povodom završetka projekta migracije prema IP mrežama

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatski Telekom (HT) treći je telekom u Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u All-IP mrežno okruženje, a taj je povijesni događaj za kompaniju obilježen velikom proslavom u Kući za ljude i umjetnost Lauba u Zagrebu, u ponedjeljak navečer. Uz vodeće ljude HT-a, događaju u Laubi nazočio je i veliki broj gostiju

Konkretno, Hrvatski Telekom je uspješno okončao opsežan proces IP transformacije - modernizacije svoje fiksne telekomunikacijske mreže, u sklopu koje su fiksni telefonski priključci svih njegovih korisnika migrirani na IP (Internet protokol) tehnologiju.

U HT-u pojašnjavaju da ovim iskorakom kompanija potvrđuje lidersku poziciju na hrvatskom tržištu, stvorivši preduvjete za pružanje kvalitetnije usluge korisnicima, za razvoj naprednih usluga budućnosti, kao i za istinsku konvergenciju fiksnih i mobilnih telefonskih te podatkovnih usluga.

'Uspješan završetak IP transformacije koji Hrvatski Telekom smješta u sam vrh europskih telekoma još je jedna potvrda naše pozicije tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu. U proteklih 5 godina uložili smo više od 400 milijuna kuna u projekt IP transformacije. S investicijama usmjerenim na razvoj infrastrukture nastavljamo i dalje jer nam one omogućuju ponudu inovativnih proizvoda te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. HT će u 2015. godini investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna što je za 25 posto više u odnosu na 2014. godinu', istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković.

'To je ne samo lokalni uspjeh, već i prekretnica za cijelu Deutsche Telekom Grupu u ostvarivanju strategije: postati vodeći integrirani europski pružatelj telekomunikacijskih usluga, na temelju naše superiorne uloge u tehnologiji. Mi čvrsto vjerujemo da naše tehnološke prednosti potiču bolje korisničko iskustvo', izjavila je Claudia Nemat, članica Uprave DT-a za Europu i tehnologiju.

Kako je sve krenulo i kako izgleda u praksi?

Proces cjelovitog prelaska Hrvatskog Telekoma na IP tehnologiju započet je 2010. godine, a obuhvatio je isključivanje iz prometa ukupno 72 lokalne telefonske centrale starijih generacija diljem Hrvatske. Njih su u pružanju usluge korisnicima zamijenile svega dvije centrale, smještene u Rijeci i Zagrebu. Nova platforma, temeljena na Internet protokolu omogućava znatno učinkovitije pružanje postojećih usluga kao i uvođenje niza novih, suvremenih usluga namijenjenih privatnim i poslovnim korisnicima.

IP migracija temelj je novog, multimedijalnog svijeta, umreženih domova, ureda, gradova. Tijekom migracije na IP tehnologiju HT je već lansirao inovativne usluge koje omogućuje ova tehnologija. Posebno se ističe HT Business Connect, usluga koja je izazvala veliki interes kod poslovnih korisnika, a dostupna je u sklopu novih Smart Office paketa. HT Business Connect je primjer konvergencije fiksne i mobilne telefonije, te omogućuje korisnicima da koriste fiksnu liniju na mobilnom uređaju.

Rezultati istraživanja zadovoljstva kvalitetom HT-ovih fiksnih telefonskih usluga, provedenog među privatnim i poslovnim korisnicima koji su migrirani na IP tehnologiju, pokazuju kako su korisnici vrlo zadovoljni uslugama na novoj tehnologiji te posebno ističu da je nakon migracije značajno poboljšana brzina uspostavljanja poziva kao i kvaliteta zvuka.

Multimedijalna izložba

Dodatno, povodom završetka procesa IP migracije, Hrvatski Telekom za sve građane organizira multimedijalnu izložbu na temu razvoja fiksne telefonije na tlu Hrvatske u zadnjih 128 godina čiji je vrhunac uvođenje All-IP mreže. Izložba će biti otvorena sredinom prosinca u prostorima HT Muzeja, Jurišićeva 13 u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!