DARKO HORVAT

'Povezivanje žena pridonosi jačanju gospodarstva'

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2016 12:51
  • Objavljeno 08.03.2016 u 12:51
Darko Horvat

Darko Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Poduzetništvo je važna poluga razvoja gospodarstva, a uloga žena u njemu je nesporna, istaknuto je u utorak na 1. Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske, u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić istaknula je kako je cilj kongresa potaknuti razmjenu znanja, tehnologija i inovacija te ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman. Namjera je da se Kongres pretvori u Kongres poduzetnica EU-a, rekla je.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako Ministarstvo želi biti partner poduzetnicama. ‘Vaša će se riječ čuti, prijedlozi akceptirati’, poručio je. Istaknuo je i kako će se Vlada fokusirati na povlačenje što više sredstava iz EU fondova.

‘Iz nacionalnog proračuna u ovoj ćemo godini u zajedničku europsku blagajnu uplatiti 500 milijuna kuna. Kako bismo osigurali da taj ulog multipliciramo i vratimo, moramo smisliti modalitete da umjesto tih 500 milijuna kuna ove godine povučemo bar milijardu kuna, a hoće li u tome biti izdašnije žene ili muškarci poduzetnici, to je u ovom trenutku neka druga perspektiva’, kazao je Horvat.

Dodao je kako će se Poduzetnički impuls voditi drukčijom filozofijom - odmah nakon donošenja proračuna i u njemu će biti prepoznate najugroženije poduzetničke skupine, a to su obrtnici, mikro i mali. Za dio malih i srednjih osposobit će se zajednička nacionalna pravila, kako bi svima bila dosptupna sredstva iz EU fondova, rekao je Horvat te poručio kako će poduzetnicima ove i u idućim godinama biti na raspolaganju više sredstava nego do sada.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je kazao kako povezivanje žena pridonosi i otpornosti gospodarstva na promjene. Nada se kako će kongres doprinijeti pokretanju inicijative većeg sudjelovanja žena u menadžmentu i upravljanju poduzećima.

Panenić je također istaknuo važnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Najavio je kako će se ići s programima više orijentiranima na fondove EU-a. Nacionalna sredstva su ograničena i sav trud će se usmjeriti na iskorištavanje EU fondova, rekao je ministar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!