put u recesiju

Poslovne aktivnosti u eurozoni pale i u kolovozu

01.09.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u kolovozu, iako blaže nego u srpnju, ali potražnja za industrijskim proizvodima ponovo je oštro pala, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u kolovozu za 0,8 bodova u odnosu na srpanj, na 43,5 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

Industrija eurozone bila je pod snažnim pritiskom i na sredini trećeg tromjesečja, zaključili su u HCOB-u, istaknuvši oštar pad novih i gotovo ispražnjene knjige starih narudžbi.

Nove narudžbe ponovo su oštro pale, naglašavaju u banci, dodajući da kompanije teško dolaze do novih poslova u inozemstvu.

Ukupni obujam narudžbi smanjuje se iz mjeseca u mjesec već dulje od godinu dana, napominju. Troškovi inputa smanjili su se i u kolovozu i kompanije smanjuju i prodajne cijene kako bi osigurale prednost pred konkurencijom.

Industrija bilježi pad u sva četiri vodeća gospodarstva, ali najgora je situacija ipak u Njemačkoj, ističe glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

"To će potaknuti tvrdnje da je Njemačka europski bolesnik, unatoč tome što i dalje spada u skupinu gospodarstava s najširim spektrom sektora", dodao je de la Rubia.