LNG se traži

Europa je ove godine kupila više ruskog plina nego prije rata. Kako je to moguće?

01.09.2023 u 11:37

Bionic
Reading

Europska unija će ove godine, unatoč nominalno strogim sankcijama protiv Rusije, uvesti rekordne količine plina iz te zemlje

Financial Times piše da su, prema podacima nevladine organizacije Global Witness, Belgija i Španjolska bile najveći kupci ruskog LNG-a nakon Kine.

Uvoz ukapljenog plina u EU je ove godine čak 40 posto veći nego u prvih sedam mjeseci predratne 2021. godine. Golem skok posljedica je činjenice da EU prije rata nije uvozio puno ruskog LNG-a, već je taj energent stizao plinovodima.

U Global Witnessu tvrde da je rast uvoza LNG-a iz Rusije u Europu puno veći od globalnog uvoza LNG-a iz Rusije, a on iznosi šest posto.

Nevladina organizacija Global Witness uzela je podatke brokerske kuće Kpler, a koji govore da EU sada uvozi 1,7 posto više plina iz Rusije nego prije invazije na Ukrajinu. Taj je plin Rusiji plaćen 5,29 milijardi dolara. 'Šokantno je to da EU toliko radi na prekidanju ovisnosti o ruskim plinovodima da bi ga istovremeno nadomjestili LNG-om', pišu u Global Witnessu i dodaju:

'Svejedno je dolazi li plin u EU preko cijevi ili brodom, milijarde odlaze u ratnu škrinju Vladimira Putina.'

Ruski LNG uglavnom dolazi preko tvrtke Jamal LNG, koja je pak u vlasništvu ruske tvrtke Novatek, a u kojoj udjele imaju francuski Total te kineski državni fondovi. Plin koji se uvozi u EU pritom je oslobođen carina.

Prekid uvoza ruskog LNG-a, piše Financial Times, nije na stolu jer bi to poremetilo funkcioniranje niza gospodarstava - sve se vraća na staru priču da EU mora pronaći druge dobavljače, a Rusija druge kupce.

Birokrati u Bruxellesu i dalje apeliraju na europske tvrtke da ne kupuju ruski plin, a španjolska ministrica energetike Teresa Ribera rekla je da LNG također treba ciljati sankcijama jer je sadašnja situacija apsurdna.

No apsurdnom bi mogla i ostati, jer stručnjaci za energiju tvrde da bi zabrana uvoza LNG-a iz Rusije mogla izazvati energetsku krizu poput lanjske, kad su cijene plina oborile sve rekorde.