KIVNI NA VLADU

Poslodavci nisu protiv dizanja minimalne plaće, ali jedna stvar im nije jasna

30.11.2018 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je u petak kako nije protiv povećanja minimalne plaće, ali i upozorila da je ona povećana bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom

"HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić komentirajući današnju odluku Vlade o povećanju iznosa minimalne plaće.

Majetić upozorava da Vlada nije dostavila na očitovanje socijalnim partnerima prijedlog uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog zakona o minimalnoj plaći niti je prije današnje sjednice dostavila posljednju verziju kompenzacijskih mjera.

Na temu iznosa minimalne plaće poslodavci i Vlada imali su samo jedan uvodni kratak sastanak pa "nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa", kaže Majetić.

"O konačnim prijedlozima smo doznali iz medija što je pokazatelj razine socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Majetić te dodao kako je minimalna plaća tema koja se isključivo odnosi na realni sektor, a poslodavci su u tome najmanje imali riječ.

  • +3
HUP-ovo predstavljanje godišnjih rezultata mjerenja napretka reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Koji će biti efekt za one koji isplaćuju minimalnu plaću i koji su vezani koeficijentima uz minimalnu plaću, očitovat ćemo se kada napravimo analizu među članovima, poručio je Majetić.

Vlada je na današnjoj sjednici povećala neto minimalnu plaću s 2.752 na 3.000 kuna, odnosno za 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.