kritički istup dekana fer-a

Poslodavci: Koncentrirati se na rezultate, a ne papire

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2020 12:55
  • Objavljeno 16.01.2020 u 12:55
Gordan Gledec

Gordan Gledec

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Administriranje projekata iz EU-ovih fondova trebalo bi biti koncentrirano na rezultate i doprinose projekata, a manje na papire, ističu u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca u povodu kritičkog istupa dekana FER-a Gordana Gledeca

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekama. No, činjenica je, kaže Sentić, da su administrativne obveze svakog korisnika EU fondova jednake, neovisno o tome radi li se projekt o izgradnji vodovoda, istraživanju i razvoju ili malom projektu jedne udruge.

'Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa da korisnici šalju izvještaje sa svim popratim dokazima svaka tri mjeseca. Međutim izvješća su ujedno i zahtjevi za nadoknadom sredstava, pa kada bi izvješća bila rjeđa, rjeđa bi bila i plaćanja korisnicima. Ključ bi uvijek trebao biti samo povremeni pregled 'papirologije' temeljen na pametnoj procjeni rizika od mogućih nepravilnosti i podbačaja konkretnog korisnika i konkretnog projekta, koje bi trebale institucije raditi, s ciljem da pregledaju samo 10 posto papira i 100 posto rezultata', kaže Sentić.

Općenito govoreći, dodaje, sustav bi trebao više biti zainteresiran za stvarne rezultate i doprinose projekata, a manje za papire.

Najavljuje da će HUP te zahtjeve nastaviti zastupati kroz sva radna tijela povezana s programiranjem idućeg financijskog razdoblja u kojima je uključen.

'Među pravilima i smjernicama za novo razdoblje, ovaj je problem prepoznala i Europska unija, pa se daje naslutiti da će se u novim općim pravilima konačno naći mjesta za jednostavnija pravila provjere, temeljena više na rezultatima i učincima, a manje na dokumentiranju troškova', kaže Sentić.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!