važna im je jabuka

Posjetili smo najveći voćnjak južne Europe, čiji je vlasnik bacio oko na Agrokor

20.04.2017 u 18:41

Bionic
Reading

Laskav epitet najvećeg voćnjaka južne Europe nosi onaj u srbijanskom mjestu Čelarevo u Vojvodini, nedaleko od državne granice s Hrvatskom. Imanje Podunavlje, kako se zove, prostire se na 500 hektara i na njemu je prošle godine ubrana 21.500 tona jabuka, od čega je najveći dio izvezen na tržište Ruske Federacije i nešto manje arapskih zemalja

To je voćnjak Delta Agrara, kompanije koja je članica Delta holdinga u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića, u kojoj se posljednjih dana pozorno prati rasplet situacije s Agrokorom jer se svojevremeno špekuliralo o strateškom partnerstvu i povezivanju ova dva poslovna carstva. 

'Za sada nismo zainteresirani ni za što u Hrvatskoj, ali tko zna? Ne raspolažem takvim informacijama. Na Balkanu smo sigurno, prije svega najveći proizvođač, skladištar i otkupljivač svih vrsta voća', odgovorio nam je prilikom posjeta ovom voćnjaku Nikola Miličević, generalni direktor Podunavlja, tvrtke članice Delta Agrara koja je prošle godine uprihodila 230 milijuna eura, a ove planira i preko 300.

U voćarstvo se upustili prije deset godina

U voćarstvo su se otisnuli prije točno deset godina. Danas raspolažu jednim od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe, na kojem se prosječno po hektaru ubere više od 75 tona jabuka. Upravo su takozvane klupske sorte ono na što su se fokusirali u Delta Agraru koji zapošljava 1500 radnika, dok ih je u ovom voćnjaku stotinu stalno zaposlenih, a tijekom berbe priključuje im se čak do 700 sezonaca dnevno.

'Klupske jabuke imaju neke određene karakteristike, kao i drugačiju cijenu od klasičnih sorti. Riječ je o zaštićenim brendovima koje mogu uzgajati samo certificirani proizvođači, a koji to pravo dobiju od nositelja licence. Imamo osam klupskih sorti, a među njima je i ona najpoznatija na svijetu, pink lady, za koju imamo i dozvolu za izvoz u Rusiju. Četvrta smo zemlja u Europi za proizvodnju ove sorte, poslije Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske', opisuje 'sadržaj' voćnjaka njegov prvi čovjek.  

Četiri godine pregovarali su s kompanijom Pink Lady kako bi dobili dopuštenje za prvi probni hektar nasada ove jabuke da bi ga godinu kasnije udvostručili. Sada imaju ekskluzivu za države bivše Jugoslavije, osim država članica EU-a.

'Dvije godine su testirali sadnice u Čelarevu i Zaječaru, gdje se planira zasnivanje novih nasada, što će biti sigurno najsuvremeniji i najveći nasad ovog tipa u svijetu', najavio je Miličević.

Otkada je Delta Agrar prije deset godina ušao u segment voćarstva, do sada je izvezeno gotovo 200.000 tona jabuka, odnosno gotovo pola milijuna tona jabuka i drugog voća što iz vlastitog uzgoja, što onog otkupljenog. 

  • +11
Delta Agrar Izvor: Delta Agrar / Autor: Delta Agrar

'Više od 80 posto je namijenjeno izvozu i to najvećim dijelom za tržište Ruske Federacije, a njihovi zahtjevi su puno rigorozniji što se tiče kvalitete od zakona EU-a i tome smo se morali također prilagoditi. Oko 15 posto ide u zemlje Bliskog istoka. Sada smo ozbiljno počeli raditi s arapskim svijetom', dodaje on.

Različiti ukusi istočnih i zapadnih kupaca

Neće kupci na istoku i zapadu posegnuti za istom vrstom jabuke. S takvim pravilima i ukusima već su dobro upoznati.

'Zanimljivo je primjerice to da se zlatni delišes s crvenilom na zapadnom tržištu smatra ekstra klasom, odnosno postiže najvišu cijenu, dok recimo na našem i ruskom tržištu, koje nam je dominantno, to je jabuka druge klase, koju tržište ne prihvaća', poznaje već dobro navike istočnih i zapadnih kupaca Nikola Nenadović, rukovoditelj ULO hladnjače izgrađene 2010. godine, koja je tada imala kapacitet svega 6000 tona i bila je najveća u Srbiji.

Najnovijim proširenjem ondje će se moći uskladištiti čak 20.000 tona raspoređenih u 100 komora, u kojima jabuke mogu prezimiti te dočekati novu berbu. Uslužnog skladištenja za druge voćare ondje nema.

'Primarna proizvodnja nam je tolikog opsega da je kompletno okupirala skladišne kapacitete u kojima isključivo ima mjesta za našu i jabuku kooperanata', potvrđuje Nenadović, napominjući kako je broj skladišnih prostora u Srbiji u fazi ekspanzije u posljednje dvije godine.

Kooperanti sigurni na 15 godina

U kooperaciji imaju tek između 100 i 150 hektara površina na kojima se primjenjuje njihov takozvani know how, tj. sustav proizvodnje sa sadnim materijalom, a oni koji s njima potpišu ugovor sigurni su idućih 15 godina da će im Delta Agrar otkupiti sve proizvedene količine.  

'Cijena za konvencionalnu proizvodnju u Srbiji, koju smo otkupljivali od kooperanata, tržišno je korektna i relativno visoka s obzirom na otvoreno tržište Ruske Federacije, kao i prodajne cijene koje postižemo u odnosu na one u zapadnoj Europi, od 30 do 45 centi, što ovisi o sorti i kvaliteti jabuke', tumači šef hladnjače.  

Iako je generalni strateški plan Delta Agrara proizvodnja jabuka, za sada se ne planiraju baviti i preradom. Nisu se odrekli ni ratarske proizvodnje na 15.000 hektara podijeljenih na pet imanja.

'Itekako se bavimo ratarstvom, ali je voćarstvo ono što je desetak puta profitabilnije. Planiramo širenje nasada jabuka, a prvi ćemo put imati i moderno organiziran nasad trešanja na ovom području. Pored Zaječara, proizvodnju planiramo širiti na jug i istok Srbije, siromašnije krajeve, ali jako pogodne za uzgoj voća. Želimo tako potaknuti male proizvođače kako bi ove investicije bile pokretač razvoja voćarstva u tim regijama', sažima Miličević.