NE PLAĆAJU DUGOVE

Portoriko na korak do bankrota

05.01.2016 u 12:19

Bionic
Reading

Portoriko u ponedjeljak nije platio dio dospjelog duga, po drugi puta u pet mjeseci, a guverner te pridružene otočne države SAD-a traži od američkog Kongresa da im omogući traženje zaštite od vjerovnika

U ponedjeljak je Portoriku na naplatu dospjelo gotovo milijardu dolara duga, pri čemu je guverner Alejandro Padilla prošlog tjedna najavio da će otočna država poduzeti izvanredne financijske mjere kako bi platila veći dio tog iznosa.

Vlada u San Juanu platila je u ponedjeljak, između ostalog, 328,7 milijuna dolara duga po dospjelim municipalnim obveznicama, a novac su namaknuli iz proračuna vladinih agencija za infrastrukturu i razvoj, što znači da zemlja neće moći platiti 37 milijuna dolara duga tih institucija.

Portoriko ukupno duguje oko 70 milijardi dolara i po riječima guvernera ne može vratiti taj dug.

Padilla je također zatražio da se pridruženoj otočnoj državi SAD-a omogući zaštita od vjerovnika a američki Kongres trebao bi razmotriti taj zahtjev idućih tjedana, napominje BBC.

Prema američkim zakonima, američke savezne države i teritoriji, uključujući pridruženu državu Portoriko, ne mogu objaviti stečaj ali to mogu učiniti gradovi i komunalna poduzeća. Portorikanska su javna poduzeća zadužena do grla ali za razliku od onih u američkim saveznim državama ne smiju zatražiti zaštitu od vjerovnika.

Američki republikanci protive se dodjeli tih prava Portoriku a Bijela kuća podupire mogućnost stečaja ali ne namjerava priteći u pomoć zaduženom otoku.
‘Tražimo od Kongresa alate kojima ćemo riješiti ovu krizu’, poručio je u ponedjeljak guverner Padilla. ‘Ne želimo pomoć, samo alate kojima ćemo riješiti krizu.’

Paralelno zaoštravanju dužničke krize gospodarstvo Portorika posustaje i mnogi tu otočnu zemlju već nazivaju ‘karipskom Grčkom’. Nezaposlenost u Portoriku iznosi 12,5 posto i dvostruko je viša nego u SAD-u a oko 45 posto stanovnika živi u siromaštvu.

Portoriku u veljači na naplatu dospijeva oko 400 milijuna dolara duga a u srpnju čak 1,9 milijardi dolara. ‘Ovo nije politička retorika već matematika’, kazao je guverner Padilla. ‘Stvar je jednostavna - nemamo novca da vratimo dug’, dodao je.