PLINSKE IGRE

Ponovno katapultirane cijene plina u Europi

04.01.2022 u 19:35

Bionic
Reading

Cijene plina u Europi ponovno značajno rastu prije dolaska hladnijeg vremena, zbog pada isporuke ruskog plina preko ključne plinske rute kroz Ukrajinu.

Cijene jednomjesečnih termina na nizozemskoj burzi ICE Endex danas su skočile za više od 20 posto na 97 eura po megavat satu. U ponedjeljak ujutro bile su ispod 70 eura po megavat satu.

Prema američkoj novinskoj agenciji Bloomberg, Rusija je smanjenjem isporuke ponovno izazvala neizvjesnost o dovoljnoj zimskoj opskrbi plinom u Europi. Istodobno, raste zabrinutost oko potencijalnog povećanja potražnje iz Azije, što bi moglo značiti povećan izvoz na istok, što bi dodatno negativno utjecalo na stari kontinent.

Plin teče kroz plinovod Yamal-Europa, koji šalje ruski plin na europski zapad, u utorak je ponovno okrenuo na istok, prema podacima njemačkog mrežnog operatera Gascade. Plin iz Njemačke teče na istok u Poljsku 15. dan zaredom. U međuvremenu, isporuke ruskog plina iz Ukrajine u Slovačku stagniraju, prenosi Reuters.

U međuvremenu, plinovod Sjeverni tok 2, koji transportira ruski plin u Njemačku, mogao bi dobiti njemačku dozvolu za rad sredinom godine, rekao je izvršni direktor njemačke kompanije-suvlasnika projekta Klaus-Dieter Maubach.

Naftovod, koji je izgradio koncern na čelu s ruskim Gazpromom, dovršen je u rujnu prošle godine i čeka konačnu dozvolu njemačkog regulatora.

Bundesnetzagentur je krajem prošle godine obustavio postupak izdavanja dozvole, zatraživši od operatera plinovoda da registrira ogranak u Njemačkoj koji bi trebao biti vlasnik dijela plinovoda na njemačkom teritoriju. Dodali su i da odluku o neće donijeti u prvoj polovini 2022. To je dodatno pogoršalo ionako napete diplomatske odnose zbog prijetnje otvorenog sukoba Rusije i Ukrajine, potaknuvši nagađanja da bi se plinovod mogao iskoristiti kao poluga pritiska na Moskvu.