cijela hrvatska crvena zona

Pomutnja među njemačkim turistima u Istri: Što sad? Da se vraćamo?

02.04.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Opet turistička pomutnja u Istri, kao i prošlog ljeta. Preko noći Njemačka je odlučila maknuti Istru iz zelene zone, u kojoj je jako dugo bila uz španjolsku Mallorcu, i to u trenu u kojem su se na more u nešto većem broju počeli spuštati njihovi gosti – njih oko šest tisuća. Većina ih je počela dolaziti od početka ovog tjedna, a dobar dio dolazaka očekivao se i danas. A sada oni koji su došli više ne znaju što da rade, da se vrate ili ne. Oni koji dolaze pitaju se trebaju li slušati svoju vladu, piše Jutarnji list

Naime Istra im je bila jako privlačna jer je bila jedina strana auto destinacija u koju su mogli putovati bez petodnevne karantene nakon povratka. To je mnogim obiteljima i kampistima bilo jako privlačno pa su se za dolazak odlučili u posljednji tren, praktički 24 sata prije dolaska.

'Da smo i dalje ostali zeleni, naš bi kamp danas bio popunjen. Otvoreni smo cijele zime i stalno se nešto događa, ali ovo je ipak bio nešto veći dolazak. Kako se dogodilo to što se dogodilo, ljudi koji su danas trebali doći otkazali su buking, a oni koji su došli prije nekoliko dana odlučili su otići. Tako da kod nas imate masovniji odlazak Nijemca kućama', kazao je za Jutarnji list vlasnik obiteljskog kampa u istarskoj Funtani Adriano Ukušić.

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, koji je još prije 20-ak dana najavio da bi nas Njemačka za Uskrs mogla ugodno iznenaditi, nije točno mogao reći što će se dogoditi.

'Odmah sam zvao graničnu policiju da vidim kakva je situacija na granici. U petak do podneva nije bilo masovnih odlazaka, čak imam informaciju da Nijemci i dalje pristižu. Po njemačkim statistikama, Istra danas ima incidenciju od 53 oboljela na 100.000 stanovnika, što je tri više od granice za zelenu zonu, i vjerojatno su donijeli odluku ponukani time. Isto tako, situacija nije bajna ni u našem okruženju – u Italiji, Sloveniji, na Kvarneru. No ako se situacija smiri do idućeg petka, možda bi nas onda mogli opet skinuti s crvene liste. No o tom potom. Ono što je bitno to je da smo u noći s četvrtak na petak imali 10.000 gostiju, od čega je 60 posto Nijemaca. To je odlična vijest koja nam pokazuje kakvo je raspoloženje tih gostiju za putovanja i dolazak u Istru te da od njih možemo puno očekivati', ističe Ivošević.

Došli su većinom Nijemci iz južnih pokrajina, a podjednako su im bili atraktivni kampovi, kuće za odmor i hoteli.

Drugi po brojnosti su domaći gosti, a treći Austrijanci. Slovenaca gotovo da i nema. To ne čudi s obzirom na to da su 'zatvoreni'. U normalnim okolnostima, pa čak i lani, kada je u Hrvatskoj vrijedio lockdown, Slovenci su u masovnom broju dolazili za Uskrs i prvomajske praznike u svoje vikendice.

Ova je situacija opet pokazala koliko će biti bitno imati dovoljno punktova za testiranje gostiju koji će se preko noći morati vraćati u svoje zemlje da bi izbjegli karantenu. I koliko je bitno da oni što prije budu postavljeni.

U ovoj situaciji zasad to neće biti potrebno jer, kako pojašnjava Ivošević, njemački gosti, koji odluče ostati, kada se vrate morat će u petodnevnu karantenu te napraviti brzi antigenski test kod kuće. No najavio je da će vrlo brzo u Istri biti postavljeno 50 punktova za testiranje kako bi se izbjegao kaos u Zavodu za javno zdravstvo. Jer da sada svi njemački gosti moraju napraviti PCR test u Istri, to bi bila nemoguća misija.