poslovni rezultati

Polugodišnja dobit Ericssona Nikole Tesle 68,4 milijuna kuna

22.07.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prvih je šest mjeseci ove godine ostvario konsolidiranu neto dobit od 68,4 milijuna kuna što je 32,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijski izvještaj te tvrtke objavljen u petak. Ukupni konsolidirani prihodi ENT-a u prvoj polovici godine iznosili su 1,09 milijardi kuna što je šest posto više na međugodišnjoj razini.

Ukupni rashodi su s nešto više od milijarde kuna u odnosu na prvo lanjsko polugodište veći za 11,4 posto.

U odnosu na prvo polugodište 2021. godine na razini grupe prihodi od prodaje porasli su za 4,7 posto, na 1,06 milijardi kuna, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson, dodaje se.

Bruto marža smanjena je na 9,7 posto, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta plaća kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 35,6 posto te iznosi 76,9 milijuna kuna.

Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 20,5 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje, kaže se u priopćenju. Ističe se da je ENT grupa drugo tromjesečje zaključila sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30,9 posto.

"U prvom polugodištu 2022. godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima te ostvarili prihode od prodaje veće od milijardu kuna. Solidno smo poslovali unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja", komentirala je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Ona upozorava da rat u Ukrajini značajno utječe na poslovanje na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima. Tako je zbog EU-ovih sankcija Rusiji pokrenut raskid ugovora za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije.

"Zaustavili smo potpisivanje već dogovorenih novih ugovora te odgodili realizaciju ranije potpisanih višegodišnjih ugovora s telekom operatorima u Bjelorusiji, a njihova daljnja realizacija ovisit će o razvoju situacije sa sankcijama, koju kontinuirano pratimo", kaže Kovačević.

Domaće tržište obilježeno je nastavkom ulaganja vodećih operatora u mrežnu infrastrukturu te je ENT nastavio s isporukama vezanima za 5G mrežu i optičku pristupnu mrežu za Hrvatski Telekom. S A1 Hrvatska nastavljena je suradnja na proširenju pokrivanja i kapaciteta radijske 5G mreže, proširenju kapaciteta 4G mreže te modernizaciji konvergentne 5G jezgrene mreže, kaže se uz ostalo u priopćenju.

ENT očekuje nastavak trenda rasta potreba za digitalnim rješenjima što kompaniji otvara nove prilike za razvoj poslovanja.