POSLOVNI REZULTATI

Pojačana potražnja za mrežama poduprla Ericssonovu dobit i prihod

14.07.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući ubrzanoj izgradnji mobilnih mreža nove generacije u SAD-u i većem tržišnom udjelu.

U razdoblju od travnja do lipnja prihod je poskočio 14 posto, na 62,5 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, uvećan je pet posto.

Prilagođena operativna dobit porasla je za četvrtinu, na 7,3 milijarde kruna.

U Ericssonu ističu rast prodaje u Sjevernoj Americi i Europi zahvaljujući ubrzanoj gradnji 5G mreža.

Prihod od prodaje mreža porastao je šest posto kada se isključe valutni tečajevi i jednokratne stavke zahvaljujući većem tržišnom udjelu, navode.

"Naš udio u globalnom tržištu iznosi 39 posto, kada se izuzme Kina, i uvećan je u proteklom tromjesečju za nekoliko postotnih bodova", ističe financijski direktor Carl Mellander u razgovoru za Reuters.

Bruto operativna marža smanjena je pak sa 43,4 na 42,1 posto, a troškovi su porasli zbog inflacije, nestašice čipova i ruske invazije na Ukrajinu.

"Stanje u globalnom opskrbnom lancu i dalje je izazovno... to rezultira povećanjem troškova a mi ih naporno nastojimo ublažiti koliko god je to moguće", naveo je u izjavi izvršni direktor Borje Ekholm.

U Ericssonu napominju da je rat u Ukrajini smanjio njihov prihod za 1,2 milijarde kruna, a izdvajaju i 900 milijuna kruna manji prihod od rojaliteta zbog sporova oko patenata, uključujući i onaj s Appleom.