KOSOR U SPLITSKOJ ŽELJEZARI

'Pokazali smo da zajedno možemo savladati mnoge probleme'

31.10.2011 u 18:26

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor posjetila je poslijepodne splitsku Željezaru u Kaštelima koja je prošlog tjedna na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu prodana za 10,3 milijuna eura tvrtki 'Adria Čelik' iz Zagreba

U splitskoj Željezari proizvodnja je prekinuta u proljeće 2009. i od tada je skupina radnika pet puta štrajkala glađu tražeći pomoć u prevladavanju teškoća, a vlada je nekoliko puta novčano pomagala toj tvrtki kako bi prekinula štrajk glađu skupina radnika.

'Pokazali smo da zajedno možemo savladati mnoge probleme. Danas smo se prisjetili toga puta u splitskoj Željezari i bilo je doista teško s malo ili bez ikakvog razumijevanja na mnogim razinama koje su morale pokazati razumijevanje', izjavila je premijerka Kosor, dodajući kako je sada došao kraj teškoćama u toj željezari.

Istaknula je kako se danas dogovorila da će ponovno posjetiti splitsku Željezaru kad u njoj počne proizvodnja. 'Za to živimo', dodala je Kosor.

Također je istaknula da je vlada 'cijelo vrijeme bila u kontaktu s ljudima' u splitskoj Željezari, za koje je rekla da su 'hrabri ljudi' jer su učinili sve da spase svoja radna mjesta i budućnost svojih obitelji.

Ministra gospodarstva Đuru Popijača, koji je bio s premijerkom Kosor, novinari su pitali hoće li upaliti peć u toj željezari kad se u njoj bude pokretala proizvodnja, kao što je prije obećao, a on je odgovorio kako hoće bude li pozvan na taj događaj.

Sindikalni predstavnik u splitskoj Željezari Mladen Bekavac rekao je kako je premijerku Kosor u posjet Željezari pozvao prošlog petka, pošto je ona na Trgovačkome sudu prodana tvrtki 'Adria Čelik' iz Zagreba. Zahvalio joj je na pomoći koju je pružala toj željezari.

'Ranije je više puta premijerka Kosor obećala da će nas posjetiti kada se situacija u Željezari počne pozitivno odvijati, i evo danas je ispunila to obećanje', rekao je Bekavac.

Splitsku Željezaru kupila je 2007. godine poljska tvrtka Zlomrex, ali budući da nije ispunila odredbe iz ugovora o investiranju u Željezaru, proizvodnja je u njoj prekinuta u travnju 2009. Nakon toga uz pomoć hrvatske vlade tražio se novi kupac splitske Željezare.