TPORTALOV LEKSIKON

Pojmovi koje trebate znati da biste razumjeli krizu Agrokora

01.04.2017 u 11:30

Bionic
Reading

U komentarima događaja vezanih za krizu koncerna Agrokor provlače se brojni financijski pojmovi koji vas možda zbunjuju. Da se ne biste izgubili u prijevodu, donosimo kratki pregled s objašnjenjem najčešće korištenih pojmova

Kreditni rejting - zajednički naziv za kriterije, odnosno mjerila na osnovi kojih se određuje sposobnost određene fizičke ili pravne osobe (dužnika) da vraća kredit, odnosno njezina kreditna sposobnost.

Likvidnost - svojstvo imovine ili njezinih pojedinih dijelova da se mogu pretvoriti u gotovinu dostatnu za pokriće preuzetih obveza. Pokazuje odnos postojećih obveza prema raspoloživoj imovini.

Solventnost - platežna sposobnost poduzeća da podmiri svoje dospjele obveze. Mjeri se odnosom raspoloživih novčanih sredstava i dospjelih obveza plaćanja. Situacija u kojoj su dospjele obveze plaćanja veće od raspoloživog novca je insolventnost. Solventnost je izravno povezana s likvidnošću, ona je kratkoročni aspekt likvidnosti.

Zadužnica – instrument osiguranja plaćanja koji ima snagu ovršne isprave što znači da njezinim aktiviranjem vjerovnik može zaplijeniti novac s računa dužnika i tako prisilno naplatiti svoje dospjelo potraživanje.

Obveznica – vrijednosni papir koji prodaje dužnik (izdavatelj) na rok dulji od godine dane, uz obvezu da vlasniku (kupcu) utvrđenom dinamikom isplati pozajmljena sredstva (glavnicu) i pripadajuće kamate.

PIK obveznica - specifični dužnički vrijednosni papir na temelju kojega se dužniku posuđuje novac, uz zalog imovine. Njihova specifičnost je ta da se kamate pripisuju glavnici do dospijeća, a ukupna svota isplaćuje se na kraju ugovorenog razdoblja.

Standstill agreement - ugovor o mirovanju koji podrazumijeva da kreditor neko vrijeme prestane tražiti otplatu kredita od dužnika. Ugovara se kako bi se spriječio stečaj dužnika koji ne može otplatiti kredit, a uz njegovo potpisivanje obično se mijenjaju i ugovorne odredbe prvotnog ugovora o kreditu. Takvi ugovori potpisuju se kako bi se spriječio stečaj dužnika koji ne može otplatiti kredit.

Kolateral – instrument osiguranja plaćanja u vidu imovine koja vjerovniku služi za pokriće u slučaju neplaćanja.

EBIT - (kratica od engl. earnings before interest and taxes), dobit prije nego što se oduzmu kamate i porez na dobit; kolokvijalno se koristi termin operativna dobit. Pokazuje koliko je kompanija generirala dobiti iz redovnog (operativnog) poslovanja.

EBITDA – (kratica od  engl. earnings before interest, taxes, depreciation and amortization), dobit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija. Pokazuje koliko je kompanija generirala novca iz redovnog (operativnog) poslovanja.