varljiva statistika

Pogledajte u kojim su županijama plaće rasle više, a u kojima manje od prosjeka

31.08.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Prosječna neto plaća isplaćena u hrvatskim tvrtkama prošli mjesec iznosila je 1150 eura, što je u odnosu na srpanj prošle godine čak 12,4 posto više. Riječ je o nominalnom rastu, a realno, kad se u računicu doda inflacija, prosječna plaća rasla je 4,5 posto

Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena u djelatnosti zračnog prijevoza, 1943 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 742 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u lipnju 991 euro (+14,7 posto godišnje i +2,2 posto mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika bila je veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1327 eura.

No plaće nisu svuda rasle jednako. Neke županije prednjače u odnosu na državni prosjek, a neke zaostaju.

Zanimljivo je to da je najslabiji rast prosječne mjesečne neto plaće zabilježen u Gradu Zagrebu te je on u drugom kvartalu u odnosu na drugi kvartal 2022. iznosio 10,3 posto.

U odnosu na državni prosjek rasta od 11,8 posto, slabije rezultate imale su Istarska, Primorsko-goranska i Koprivničko-križevačka županija, a na razini s prosjekom Ličko-senjska, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija.

Županije u kojima je rast plaća bio najviši te je iznosio više od 13 posto su Brodsko-posavska, Šibensko-kninska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska, Međimurska, Virovitičko-podravska i Zadarska županija.