PRVIH DEVET MJESECI

Poduzetnici smanjili investicije za 9,3 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.12.2011 14:19
  • Objavljeno 05.12.2011 u 14:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski poduzetnici u dugotrajnu su imovinu tijekom prvog polugodišta ove godine uložili 17,9 milijardi kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su te investicije u prvih devet mjeseci iznosile 27,3 milijarde kuna i bile su za 9,3 posto manje nego u prva tri tromjesečja lani, podaci su Financijske agencije

Analiza Fine za prvu polovicu ove godine pokazuju da veći dio poduzetnika u tom razdoblju nije ništa ulagao u svoju dugotrajnu imovinu.

Naime, od 90.668 poduzetnika samo je njih 18.946 ili 20,9 posto u svojim statističkim izvještajima iskazalo ulaganja, a 71.722 poduzetnika ili njih 79,1 posto nije iskazalo nikakva ulaganja.

Prema tehničkoj strukturi ulaganja, u prvom polugodištu ove godine najviše se ulagalo u opremu 42,3 posto, zatim u građevine 41,5 posto ukupnih ulaganja, a najveći dio toga odnosi se na cestogradnju. U ostalu dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu u istom je razdoblju uloženo 16,2 posto ukupnih ulaganja.

Analiza ekonomske strukture investicija prema djelatnosti investitora, kao i u prethodnim razdobljima, pokazuje da su najveća ulaganja koncentrirana u pet područja djelatnosti - prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, poslovanja nekretninama te prijevoza i skladištenja, a iznose u tim djelatnostima ukupno 10,8 milijardi kuna ili 60,2 posto ukupnih investicija.

Najveća ulaganja ostvarili su investitori iz prerađivačke industrije, 3 milijarde kuna ili 16,8 posto ukupnih ulaganja, zatim oni s područja djelatnosti građevinarstva, 2,6 milijardi kuna (14,4 posto), potom trgovine 2,4 milijarde kuna (13,6 posto). Poduzetnici koji se bave poslovanjem nekretninama u prvom su polugodištu u dugotrajnu imovinu uložili 1,6 milijardi kuna (8,8 posto), a iz područja prijevoza i skladištenja 1,2 milijarde kuna (6,6 posto ukupnih ulaganja).

U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, od tih pet djelatnosti smanjenje ulaganja imali su prijevoz i skladištenje za 42 posto, prerađivačka industrija za 19,6 posto i građevinarstvo za 12,4 posto.

Istodobno su poduzetnici u djelatnosti poslovanja nekretninama zabilježili porast ulaganja za 14,4 posto.

Ulaganja trgovine ostala su na istoj razini kao i u prvom polugodištu 2010. godine, jer se, kako napominju iz Fine, nastavlja investiranje u trgovačke centre, usprkos gospodarskoj krizi

Po pojedinim sektorima vlasništva, udjelom i dinamikom prednjače ulaganja u privatnom sektoru, koja čine 69,3 posto udjela u ukupnim ulaganjima. Poduzetnici iz privatnog sektora u prvih su šest mjeseci ove godine investirali 12,4 milijarde kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 11,2 posto.

Ulaganja državnog sektora u dugotrajnu imovinu smanjena su za 11,5 posto, na 3,2 milijarde kuna, pa je njihov udjel u sveukupno iskazanim ulaganjima 17,9 posto. Istodobno ulaganja poduzetnika iz ostalih dvaju sektora vlasništva - mješovitoga i zadružnoga - čine 12,8 posto sveukupnih investicija u dugotrajnu imovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi