OTKUP OD DRŽAVE

Poduzetnici lakše do poslovnih prostora

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 27.05.2011 15:33
  • Objavljeno 27.05.2011 u 15:15
Cvjećari obrtnici porez

Cvjećari obrtnici porez

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Dugo očekivani Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, omogućit će svim poduzetnicima da iskoriste pravo prvokupa i po povoljnim uvjetima otkupe zakupljene poslovne prostore u vlasništvu države i lokalne zajednice

Vlada je s jučerašnje sjednice Saboru u drugo čitanje poslala prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji će dosadašnjim zakupcima i onima koji ga koriste više od pet godina omogućiti da kupe taj poslovni prostor koji je u vlasništvu države ili lokalnih jedinica. No za razliku od prvog čitanja, tekst tog zakona u drugom čitanju više ne predviđa mogućnost obročne otplate, već samo jednokratnu otplatu.

Poduzetnici će, dakle, na temelju ovog zakona napokon moći kupiti poslovne prostore u državnom vlasništvu, i to bez natječaja i licitacije.Korisnik zakupa moći će kupiti prostor po tržišnoj cijeni uz popust od maksimalno 30 posto, koji će mu se priznati za neamortizirana ulaganja. Kupovnu cijenu morat će platiti odjednom, s maksimalnim rokom isplate od 90 dana.

Uvjet za stjecanje prava na kupnju jest da korisnik prostora uredno izvršava sve obaveze iz ugovora o zakupu.

Pri kreiranju novog pravila za zakup i kupoprodaju poslovnih prostora uvažena je inicijativa Hrvatske obrtničke komore i Grada Zagreba da se zakonom omogući prodaja poslovnoga prostora i u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave, kao i inicijativa za prodaju širem krugu zakupnika (a ne samo, kao dosad, mikro ili malim subjektima malog gospodarstva).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi