OD SRIJEDE

Počelo trgovanje dionicama Zagrebačke burze

31.08.2016 u 15:34

Bionic
Reading

U srijedu je na Zagrebačkoj burzi započelo trgovanje dionicama Zagrebačke burze (ZSE), uvrštenih u Službeno tržište pod oznakom ZB-R-A

Uvršteno je ukupno 4,6 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna.

'Prošla godina i prva polovica ove godine bile su prekretnica za Zagrebačku burzu. Krajem 2015. godine uspješno smo preuzeli Ljubljansku burzu (LJSE). Zagrebačka i Ljubljanska burza dijele sličan razvojni put te okvir financijskog sustava, a slovensko je tržište kapitala slično hrvatskom po stupnju razvijenosti, strukturi i potencijalima. Ulagatelji ova dva tržišta često gledaju kao jedno, a hrvatski ulagatelji značajno su investirali u slovenske kompanije', izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Preuzimanje Ljubljanske burze od Zagrebačke dugoročno bi trebalo donijeti pozitivne efekte za obje burze i oba tržišta kapitala, kao i brojne sinergije, a konsolidacija je usmjerena povećanju likvidnosti obje burze te će ujedno imati veću pregovaračku moć oko usluga koje koriste i pružaju.

Dodatno, Zagrebačka burza 2017. planira implementirati novi trgovinski sustav, Xetru, koju koriste i Ljubljanska burza i mnoga druga europska tržišta, a sudionici regionalnog i međunarodnog tržišta kapitala time će imati standardiziran pristup ovim tržištima.