NEĆE NA OVAJ NATJEČAJ, ALI...

Plinio Cuccurin s grupom poduzetnika želi Novi list

Plinio Cuccurin

Plinio Cuccurin

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Iako u ponedjeljak istječe rok za prikupljanje ponuda za kupnju većinskog paketa Novog lista, još se ne zna tko će preuzeti riječku novinu koja je bila dio poslovnog carstva posrnulog tajkuna Roberta Ježića. Među imenima potencijalnih kupaca spominjali su se Adris grupa, Albert Faggian, vlasnik Glasa Istre i Andrija Kević, suvlasnik Aktuala i Business.hr-a, što svi su redom demantirali. Plinio Cuccurin, političar i poduzetnik, otkriva nam da se ni on nije javio na ovaj natječaj, ali i dalje razmatra mogućnost da s grupom riječkih poduzetnika postane vlasnik Novog lista

U razgovoru za tportal Plinio Cuccurin, političar i Adrisov član uprave i suvlasnik, kaže da i dalje stoji iza svoje ideje iz veljače, da zajedno s udrugom građana Riječki val, zapravo pedesetak riječkih poduzetnika, preuzme Novi list, 'novine koje su ime, institucija, koje su pokazale da se može raditi na neovisan način'. Cuccurin za tportal naglašava da bi imao udio isti udio kao drugi poduzetnici iz udruge te da bi dio dionica ponudili zaposlenicima, a dio čitateljima kroz pretplatu.

'Vlasnička struktura Novog lista bila bi tako sastavljena od poduzetnika, zaposlenika i građana-čitatelja. Dobili bi profesionalnu upravu, što je uvjet da list postane profitabilan, i bili bi politički, odnosno urednički neovisni. Spreman sam u tome sudjelovati, ako se uspijem dogovoriti sRiječkim valom, znači ta me priča zanima samo s njima jer se ne bih kao samostalni poduzetnik uključivao u kupnju', kazao je Plino Cuccurin za tportal.

A to se očito neće dogoditi tijekom ovog natječaja jer će se Cuccurin tek idući tjedan susresti s riječkim poduzetnicima, nakon čega će i biti jasnije postoji li među njima volja i kapital spreman za realizaciju ideje kupnje riječke novine.

U Interkapitalu, brokerskoj kući koja za Zagrebačku banku prodaje većinski paket, 80 posto dionica Novog lista, koji je banka stekla kao vjerovnik Ježićevog Diokija, kažu da ne smiju otkrivati ima li zainteresiranih. Poznavateljima prilika u oči upada neobično kratak rok za prikupljanje ponuda od samo deset dana, koji istječe u ponedjeljak, jer ne daje prostor za dubinsku analizu poslovanja potencijalnim investitorima. Početna je cijena 86 milijuna kuna, a svaki ponuditelj mora svoju ozbiljnost dokazati uplatom pologa u visini 10 posto iznosa - znači 8,6 milijuna kuna. Stoga procjenjuju da je ovo samo testiranje interesa i da će teško biti realizirana prodaja u prvom krugu.

No ne treba isključiti mogućnost da je nekim investitorima od ranije poznato poslovanje novinske kuće. Naime, kako se prodaja Novog lista spominje od trenutka Ježićevog hapšenja, mediji su nagađali da je tadašnja direktorica za zainteresiranu Styriju provela dubinsko ispitivanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!