ZA HRT O GOSPODARSKIM TEMAMA

Plenković: Dizanje kreditnog rejtinga otvara prostor rastu plaća

23.03.2019 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je intervjuu za Dnevnik HRT-a ocijenio kako je agencija Standard&Poor's vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting zahvaljujući rezultatima Vlade, te istaknuo da to otvara prostor rastu plaća i nižim kamatnim stopama na kredite.

Upitan za komentar povratka hrvatskoga kreditnog rejtinga na investicijsku razini te očekuje li da će to uskoro učiniti i druge rejting agencije, Plenković je za HRT odgovorio kako je Hrvatska vratila investicijski rejting zahvaljujuči rezultatima i naporima Vlade.

"To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", rekao je Plenković. Podsjetio je da je vraćanje investicijskog rejtinga bila jedna od ključnih odrednica Vladina programa.

Na pitanje bi li dizanje kreditnog rejtinga moglo donijeti rast plaća i pad kamtnih stopa, odgovorio je kako se za to otvara prostor, kako i za daljnji gospodarski rast.

Nada se da će S&P-jev primjer u ocijeni hrvatskog kreditnog rejtinga slijedi i Moody's i Fitch.

<<< Plenković bez komentara na Žalac, ali održao bukvicu oporbi: Bezobraznici, klevetnici, diletanti okreću javnost protiv EU >>>

Dodao je kako Hrvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga.

"Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje", rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu.

Posebno važnim smatra rješavanje problema s Agrokorom, za što je, kako je ocijenio, ključna bila politička stabilnost.

"Bez politilčke stabilnosti nema dizanja kreditnog rejtinga, nema snižavanja kamatnim stopa ni za građane, ni za poduzetnike", dodao je.

  • +15
Andrej Plenković u subotu je posjetio Krapinske toplice Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Rješenje za Uljanik mora biti odgovorno i cjelovito

Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku i upitan kad se može očekivati rješenje za tu brodograđevnu grupu, odgovorio je kako je S&P i tu rekao kako su smanjni rizici eventualnih problerma s brodogradilištima.

Podsjetio je da je vlada lani dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje Uljanika od 716 milijiuna kuna. "Tih skoro 100 milijuna eura se potrošilo, a restrukturiranje odnosno plan nisu odobrila ni naša ministarstva, niti ga je (europska) komisija ocijenila dobrim", rekao je Plenković.

Dodao je kako je vlada našla sredstva za još dvije plaće, a zatim je i agencija za radnička potraživanja osigurala njih još tri.

"Činmo sve i uzimamo u obzir socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte", istaknuo je Plenković i dodao kako je riječ o nimalo jednostavnoj odluci, koja uz to mora biti u skladu s europskim smjernicama.

Kako je rekao, člekaju se još određeni signali iz Europske komisije te će se "u sljedećim danima pristupiti onome što trebamo odabrati kao opciju i naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, brodogradnji i zaposlenicima".

Na pitanje koje rješenje je njemu bliže, odgovorio je kako je blizak odgovornoj odluci koja uzima u obzir sve te parametre.

"Milsim da postoje mehanizmi da smanjimo rizik za sve aspekte i pokušamno održati ono što se održati može", rekao je Plenković.

Na pitanje hiće li odluka biti donesena sljedeći tjedan, odgovorio je s "vidjet ćemo".