RIZIČNA Putovanja

Planirate na odmor u Tursku ili Egipat? Ove zemlje je trenutno mudrije izbjeći

19.04.2024 u 22:08

Bionic
Reading

Idete li na odmor u Tursku, Egipat ili Izrael? Britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je putnike u nekoliko zemalja da budno prate nove savjete nakon što su iranski napad na Izrael i izraelski odgovor još više pojačali napetosti u toj regiji

Napetost na Bliskom istoku ponovno je porasla poslije iranskog napada na Izrael, a svijet čeka da vidi što će uslijediti nakon odgovora Benjamina Netanyahua.

Uz prijetnju širenja sukoba, ljudi koji putuju kroz Bliski istok ili preko njega zabrinuto se pitaju može li to utjecati na njihovu sigurnost i planove. Proteklog vikenda podaci su pokazali da su deseci aviona na letovima iznad Bliskog istoka vraćeni nakon što je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael.

Skynews je objavio što kažu zrakoplovni prijevoznici i koji su najnoviji sigurnosni savjeti putnicima.

EasyJet ukida letove za Tel Aviv

EasyJet je obustavio sve letove za Tel Aviv zbog sigurnosnih razloga. Niskobudžetni zračni prijevoznik navodi da je prizemljio svoje letove najranije do 27. listopada 'zbog kontinuiranog razvoja situacije' u regiji.

Wizz Air promijenio raspored letenja

Wizz Air je otkazao letove za Tel Aviv u nedjelju 14. i ponedjeljak 15. travnja prije nego što je nastavio s rasporedom letenja. No također su korisnicima savjetovali da pomno prate situaciju jer bi raspored ponovno mogao doživjeti promjene.

British Airways leti normalno

Iz kompanije British Airways - koja ima četiri povratna leta tjedno između Heathrowa i Tel Aviva - rečeno je da se letovi nastavljaju prema planu, no pomno će pratiti situaciju u regiji i u skladu s njom donositi odluke.

Je li sigurno putovati u Tursku?

Turska je izrazito popularna destinacija, no graniči s nizom zemalja u koje je trenutno bolje ne putovati. Iako se velika većina tih zemalja općenito smatra sigurnima za turiste, postoje neke iznimke.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje da se ne putuje unutar 10 kilometara od granice sa Sirijom te u provincije Sirnak i Hakkari.

Je li sigurno putovati u Izrael?

Ministarstvo vanjskih poslova neke dijelove Izraela smatra 'crvenim zonama', a vlada savjetuje da se u njih ne putuje. Za ostatak zemlje - uključujući istočni Jeruzalem i Tel Aviv - savjet je da putuju ondje samo ako je to neophodno.

Izrael kaže da ih oko 220.000 Britanaca posjećuje svake godine. Britansko ministarstvo vanjskih poslova stoga savjetuje da se ne putuje blizu granice s Gazom, unutar pet kilometara od granice s Libanonom te unutar 500 metara od granice sa Sirijom.

Potpun te ažuriran popis 'crvenih zona' možete vidjeti na stranicama sa savjetima ministarstva vanjskih poslova.

Okupirani palestinski teritorij

Foreign Office savjetuje Britancima da ne putuju u Gazu i Zapadnu obalu. 'Ne putujte u Iran, Jemen, Libanon ili Siriju', navodi ministarstvo. Što se tiče Iraka, savjet je da se izbjegava putovanje u Irak, uz iznimku regije Kurdistan.

Je li sigurno otići na odmor u Egipat?

Glavna turistička područja u Egiptu općenito se smatraju sigurnima, uključujući glavni grad Kairo, gradove duž Nila i ljetovališta na Crvenom moru.

Ipak, bolje je izbjeći putovanje u guvernerat Sjevernog Sinaja, gdje se nalazi prijelaz Rafah prema Gazi. Također se ne preporučuje putovati u područje 20 kilometara udaljeno od granice s Libijom.

Nakon iranskog napada na Izrael, britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje koje se odnosi na nekoliko zemalja u okruženju, savjetujući putnicima da provjere najnovije informacije. U to su uključena popularna odredišta poput Dubaija i Marakeša.

Popis zemalja obuhvaćenih upozorenjem

'Dana 13. travnja 2024. Iran je izveo vojnu akciju protiv Izraela. Pratite ove savjete za putovanja i druge medije jer se situacija brzo mijenja', stoji u priopćenju FCDO-a.

Zemlje obuhvaćene upozorenjem su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko, Tunis, Saudijska Arabija, Alžir, Bahrein, Kuvajt, Libija, Jordan i Oman.