SINDIKAT UPOZORAVA

Plan zapošljavanja 600 službenika je nezakonit

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2010 15:45
  • Objavljeno 25.05.2010 u 15:38
HZZ nezaposleni

HZZ nezaposleni

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i urede Vlade za 2010. godinu, koji je objavljen u Narodnim novinama od 21. svibnja, nezakonit je jer ne sadrži sve Zakonom o državnim službenicima propisane podatke, upozorio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske

ukladno tom zakonu, planom se utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla. Također se utvrđuje popunjenost radnih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje, ističe sindikat u priopćenju.

Međutim, jedino što plan sadrži su podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.

O važnosti objave podataka o stvarnom broju zaposlenih, u trenutku kad se govori o izradi registra zaposlenih u javnoj upravi i otkazima za pet posto službenika, ne treba posebno govoriti, naglašava sindikat.

Tablica je ove godine po prvi puta trebala obuhvatiti sve zaposlene u državnoj upravi, budući da zbirni podaci o broju zaposlenih u MUP-u više nisu državna tajna, pa bi time postala javni dokument iz kojeg se može utvrditi točan broj zaposlenih u državnoj upravi.

Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose - Ministarstvo uprave, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi