BORBA PROTIV RECESIJE

Plan za preživljavanje globalnog kapitalizma

09.03.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Što bi trebali napraviti čelnici G20 kako bi okončali recesiju, piše Financial Times

Britanski dnevnik Financial Times započeo je sa serijom tekstova Budućnost kapitalizma. U prvom nastavku stižu savjeti sudionicima samita Grupe G20, koji se održava tijekom idućeg mjeseca u Londonu, što bi trebalo učiniti kako bi okončali svjetsku recesiju.

Financije su se nepovratno promijenile, velike investicijske banke su propale, a vlade su postale zajmoprimci i zajmodavci, investitori i osiguravatelji, navodi se u članku. Iako su recesije neizbježne, ekonomske depresije nisu nužne, baš kao ni porast siromaštva, koji je ozbiljna prijetnja stabilnosti i demokraciji u svijetu budući da revolucije obično počinju zbog gladi.

Neophodno je obnoviti gospodarski rast, a sudionici samita G20 morali bi se složiti u tri pitanja:

1. Svjetska je potražnja u slobodnom padu i stimulans je nužan. Bogate zemlje koje bi mogle povećati domaću potrošnju poput Japana i Njemačke ne čine dovoljno po tom pitanju.

2. Vlade zemalja moraju preuzeti odgovornost za uređivanje svojih financijskih sistema, potrebno je osigurati da im bankarski sustavi budu adekvatno kapitalizirani i riješiti problem nelikvidnih vrijednosnica.

3. Vlade se moraju dogovoriti da odvajaju više novca za Međunarodni monetarni fond (MMF). Recesija će ući u novo poglavlje ako se financijska kriza proširi na istočnu Europu, Aziju i Јužnu Ameriku.

Velika pitanja poput onog o budućem obliku svjetske ekonomije mogu pričekati dok se ne osigura budućnost procesa globalizacije. Od suštinskog je značaja da svjetski lideri nastupe jedinstveno, zadatak pred njima je jasan: okončavanje svjetske recesije.