EKONOMSKI ANALITIČARI

Plan Kukuriku koalicije je razočaravajući

09.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Predizborni gospodarski program Kukuriku koalicije u kojem obećavaju niži PDV i doprinose, a veće mirovine, socijalnu pomoć i subvencije za zapošljavanje, uz obećanje da neće ukidati općine, prokomentirali su za tportal ekonomski analitičari Velimir Šonje i Damir Novotny

Većina analitičara i međunarodnih institucija upozorava da Hrvatskoj, ako ne napravi rez u proračunu, slijedi pad kreditnog rejtinga i produbljivanje nekonkurentnosti. No prema dijelovima izbornog programa Saveza za promjene objavljenim u Jutarnjem listu, čini se da, ako opozicija osvoji vlast, ne samo što to ne namjerava provesti, nego dapače, kao predizborni adut najavljuje - povećanje proračunskih rashoda.

Šonje:Građani su dovoljni pismeni da shvate kako ovo vodi u ubrzano zaduživanje

Za komentar smo zamolili analitičara Velimira Šonju, koji podsjeća da je Vlada nedavno objavila Smjernice ekonomske i fiskalne politike koje drže vodu samo ako gospodarski rast nekim čudom skoči iznad tri posto.

'Savez za promjene sada izlazi s prijedlogom smanjenja poreza po raznim osnovama (PDV, doprinosi) i rasta rashoda po raznim osnovama (mirovine, socijalna pomoć). Građani su dovoljno ekonomski pismeni da će razumjeti kako smanjenje prihoda i povećanje rashoda vodi u rast deficita i daljnje, možda čak i ubrzano zaduživanje, i to u situaciji kada se Europa ljulja na rubu nove krize, troškovi zaduživanja posvuda rastu, a mnogim zemljama pa tako i Hrvatskoj prijeti smanjenje kreditnog rejtinga', komentirao je Velimir Šonje za tportal.

Ipak, ovaj analitičar Savezu za promjene ostavlja mali kredit jer još nema finalnog dokumenta, pa se nada da će u njemu vidjeti i cjelovitu srednjoročnu konstrukciju proračuna zasnovanu na realnim pretpostavkama. 'Bez toga elementa stručna ocjena ne može biti prolazna', kazao je Velimir Šonje.

Novotny: Nitko ozbiljan ne namjerava smanjivati poreze

Gospodarskim programom opozicije razočaran je i analitičar Damir Novotny, koji smatra kako nitko ozbiljan ne namjerava smanjivati poreze, dapače u Europi je trend da se povećavaju.

'Bojim se da će ovo biti razočaravajuća izborna kampanja. Ako je program vjerodostojan, ovo je vrlo razočaravajući pristup opozicije, ali jednako je loša i pozicija. Pogrešan je stav da ne treba smanjivati broj općina, baš zbog decentralizacije treba reformirati sustav uprave i pripremiti EU regije. Činjenica je da je PDV visok, ali zašto Kukuriku koalicija ne razmišlja o međustopi PDV-a za prehrambene proizvode, koja bi poboljšala situaciju u kućanstvima', komentirao je ekonomski analitičar Damir Novotny za tportal.

Kaže da je HDZ kao vladajuća stranka zaslužna za situaciju u kojoj većina onoga što se prikupi od poreza ide u državnu potrošnju i socijalne transfere. 'Nitko ozbiljan ne namjerava smanjivati poreze', upozorava Novotny i dodaje da, ako želimo zadržati postojeću razinu blagostanja i usluga (zdravstvo i školstvo), moramo povećati porezna opterećenja, a sniziti proračunske troškove.

Ističe primjer Austrije, koja uvodi porez na imovinu bogatih obitelji, čime planiraju prikupiti tri milijarde eura i Italije, u kojoj je postignut konsenzus da se naprave uštede u državnoj upravi.

'U ovoj kampanji ne vidim među političarima dovoljno ljudi s dobrim idejama oko upravljanja ekonomskom politikom. Ključne se teme posve marginaliziraju: u Hrvatskoj nitko ne govori o privatizaciji, to je tabu-tema. Očekivao sam da će naglasak u kampanji biti na ekonomskoj situaciji, recimo da se otvori diskusija hoćemo li uvesti porez na imovinu ili ne. U Hrvatskoj nedostaje konsenzus oko ključnih reformi', zaključio je Novotny.