VLADA DIŽE RUKE

Pipunićevo Žito preuzima Tvornicu ulja Čepin

20.03.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Na sutrašnjoj sjednici Vlada odlučuje o privatizaciji Tvornice ulja Čepin, zadnjeg neprivatiziranog poduzeća iz sastava nekadašnjeg IPK Osijeka. Početkom mjeseca resorna ministarstva donijela su odluku o prihvaćanju ponude tvrtke Mambo, iz sastava osječkog Žita Marka Pipunića, koje je na javni natječaj dostavilo najbolju od dviju ponuda

Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, kaže da je u ponudi Mambo d.o.o. bio priložen poslovni plan kojim se predviđa restrukturiranje poduzeća, ulaganje u iznosu od 295 milijuna kuna u dvije godine od kupnje poslovnih udjela, što ranijeg pokretanja modernizacije tvornice i realizacije punih kapaciteta. Druga valjana ponuda, američke korporacije PS International ltd, kažu u tom ministarstvu, bila je nedovoljno precizirana, jer nisu bili navedeni točni iznosi i izvori sredstava za potrebne investicije, nije bila navedena poslovna banka koja bi pratila izvršenje ugovora, nisu bila predviđena ulaganja u modernizaciju proizvodnje, a ponuditelj je tražio produljenje roka za daljnje pregovaranje za šest mjeseci.

Treću ponudu, ali izvan roka poslao je Envien a.s. iz Slovačke, ali izvan roka, pa je povjerenstvo, s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija i Agencije za upravljanje državnom imovinom, utvrdilo da je Mambo dao najbolje uvjete. Odluku podržava sindikat PPDIV, čiji predsjednik Šimo Orešković tvrdi da nikada nije vidio prazniju ponudu od one PS Internationala.

'Tražili smo da vidimo tu američku priču, ali zaista u ponudi ništa nije bilo precizirano. Ni što će biti s proizvodnjom, ni s radnicima, kako će ugovoriti sjetvu. Najvažnije, nisu istaknuli kako planiraju riješiti dug Zagrebačkoj banci od 295 milijuna kuna', rekao je Orešković. Mambo, odnosno Žito, osigurao je kredit upravo Zagrebačke banke za nova ulaganja i dogovorio uvjete otplate tog duga, koji je opterećivao uljaru. Od oko 210 radnika, zadržat će 150, a 60 otpustiti, što je također ranije dogovoreno s PPDIV-om.

Nakon nedavnog preuzimanja Tvornice šećera Kandit i kombinata Đakovština, Žito se tako domoglo još jednog postrojenja ključnog za slavonsku poljoprivredu. Država je modernizaciju pogona uljare u posljednjih 10 godina uložila preko 320 milijuna kuna, a nova uprava na čelu s Ivicom Vrkićem uspjela početkom godine na tržište vratiti marku Čepinsko ulje, koje je zbog niže cijene i tradicije razgrabljeno posljednjih mjeseci u prodavaonicama. Dnevni kapacitet prerade je 500 tona sirovine i 100 tona rafiniranog ulja, a na godišnjoj razini 135 tisuća tona uljarica.