OTVOREN STEČAJ

Pipunić uzima u zakup Đakovštinu

25.01.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Nakon današnjeg otvaranja stečaja najveće đakovačke tvrtke Đakovština d.d., sa 529 zaposlenih i dugom od gotovo pola milijarde kuna, o njezinu davanju u zakup već sutra će na sastanku s Odborom vjerovnika odlučiti stečajni sudac i predsjednik Trgovačkog suda u Osijeku, Tihomir Kovačević

Budući da je interes za uzimanjem Đakovštine u zakup zasad pokazalo jedino osječko Žito – najveća slavonska poljoprivredna tvrtka, u vlasništvu Marka Pipunića – koje odmah može osigurati i sirovine za obnovu proizvodnje te zaposliti radnike, očekuje se da će sutra upravo ta tvrtka preuzeti skrb o posrnulom đakovačkom divu. Budući da od Đakovštine potražuje i 30-ak milijuna kuna, upravo se Žito smatra najizglednijim budućim vlasnikom Đakovštine.

Sindikat i Radničko vijeće Đakovštine stečajnom je upravitelju uputilo prijedlog da se zakupoprimca obveže na zadržavanje u stalnom radnom odnosu najmanje 400 radnika, preuzimanje njihovih prava iz kolektivnog ugovora i otkupljivanje zalihe sirovina i repromaterijala, gotovih proizvoda i sitnog inventara kako bi se isplatio dio zaostalih plaća od listopada prošle godine.

Šimo Orešković, predsjednik regionalnog sindikata PPDIV-a, rekao je da se sa stečajem više nije moglo čekati, jer se iz Vlade nitko nije oglasio, a od najavljenih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede ne može se očekivati rješenje, jer ono nije ponuđeno ni na dosadašnjim sastancima.

Ružica Babić, predsjednica Radničkog vijeća, optužila je upravu tvrtke, jer im nikad nije predstavila pravo stanje društva, čije je interese podredila očuvanju prekomjernog broja zaposlenih.