NAJBOLJA PONUDA

Pipunić preuzima čepinsku uljaru

06.03.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Od sadašnjih dvjestotinjak radnika Uljare Čepin, novi vlasnik zadržat će ih približno 150, a za zbrinjavanje ostalih država će osigurati deset milijuna kuna. Sjedište i proizvodnja poznatog čepinskog ulja zadržavaju se, a budući vlasnik zbog održanja agrotehničkih rokova kooperantima već nudi predugovore za proizvodnju i otkup uljane repice i suncokreta

Vlada bi o svemu tomu trebala odlučiti na sjednici 21. ožujka, kada prestaje i mandat predsjednika uprave Ivice Vrkića, koji se potom u potpunosti posvećuje predizbornoj kampanji za osječkoga gradonačelnika.

Od dvije obvezujuće ponude pristigle prije mjesec i pol dana, uvjete iz natječaja zadovoljila je jedino Mamba d.o.o. Marka Pipunića, jednog od najvećih slavonskih poduzetnika, vlasnika osječkog Žita.

Londonska poslovnica američkog PC Internationala, četvrte kompanije po veličini u SAD-u za proizvodnju hrane i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s dnevnim prometom većim od 600 milijuna dolara, koja je proteklih godinu dana putem svoga predstavnika u Sloveniji dobavljala sirovine i financirala proizvodnju Tvornice ulja Čepin, ispala je iz utrke ne ponudivši ništa konkretno. Njihov zahtjev za još šest mjeseci prilagodbe, bez jamstva ulaganja i predstavljanja plana proizvodnje, nije prihvaćen jer Uljara vapi za ulaganjima i konsolidacijom.

Pipunić je stoga najavilo žurno ugovaranje proizvodnje uljarica, a Amerikanci nastavljaju ulagati u tvornicu i ondje prerađivati ulje za vlastite potrebe.

Pipunićeva Mamba će kupiti udjele Uljare za simboličnu jednu kunu, no tijekom sljedeće dvije godine u suradnji sa Zagrebačkom bankom uložit će 295 milijuna kuna. PPDIV sindikat koji okuplja uljarine radnike od budućeg je vlasnika zatražio da nakon zbrinjavanja viška zaposlenih više ne dijeli otkaze te od Vlade zahtijeva uvrštavanje te odredbe i u kupoprodajni ugovor.

Radnici su presretni što nakon višegodišnjih muka oko privatizacije te posljednje tvrtke iz sustava IPK Osijek, napokon izlaze na svjetlo na kraju tunela u, nadaju se, sigurnu budućnost.