ŠIRENJE U REGIJI

Philip Morris pregovara o kupnji Fabrike duhana Sarajevo

21.07.2015 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno British American Tobacco (BAT) preuzeo Tvornicu duhana Rovinj (TDR) od rovinjske Adris Grupe, još jedna velika multinacionalna kompanija nastoji se proširiti na balkanskom tržištu. Radi se o Philip Morrisu (PM), čiji su šefovi zainteresirani za preuzimanje Fabrike duhana Sarajevo (FDS), potvrđeno je portalu Klix.ba iz više izvora

Kako neslužbeno doznaje Klix.ba u FDS-u, predstavnici PM-a 10. srpnja ove godine bili su u posjetu u Sarajevu kako bi se uvjerili u proizvodne kapacitete i mogućnosti te tvornice. Drugi izvor pak koji je dobro upoznat s privatizacijskim procesom u Federaciji BiH (FBiH), potvrdio je da su čelnici Philip Morrisa zainteresirani za državni udio u FDS-u.

'Philip Morris želi kupiti 39 posto vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na burzi kupiti još 11 posto dionica kako bi imali većinsko i upravljačko vlasništvo', kaže dobro upućeni sugovornik.

Trenutačna cijena na burzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u iznosi 21 milijun konvertibilnih maraka ili nešto više od 10 milijuna eura.

Međutim, od ranije je poznato da Vlada FBiH ovu cijenu trenutačno ne smatra realnom te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 milijuna KM (više od 50 milijuna eura) za 39 posto vlasničkog udjela.

U proteklim godinama Fabrika duhana Sarajevo bilježi pad profita. Na nedavno održanoj skupštini dioničara ove kompanije usvojena je odluka o isplati dividende od 2,9 KM po dionici. Tako će Vlada FBiH inkasirati svega 1,5 milijuna KM.

Philip Morris već posjeduje tvornicu u Srbiji, u Nišu. Za sebe navode da su vodeća svjetska kompanija u duhanskoj industriji te da svoje proizvode nude na 180 tržišta širom svijeta.