KAZNA 2,3 MILIJARDE DOLARA

Pfizer podmićivao liječnike i lagao o lijekovima

04.09.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Najveću odštetu za prijevare pri promociji lijekova, od čak 2,3 milijarde dolara, pristao je platiti američki farmaceutski div Pfizer. Time je pokušao smiriti skandal do kojeg je došlo jer su krivotvoreni podaci u kliničkim studijama za nekoliko lijekova: Bextra, protiv bolova, antipsihotik Geodon, antibiotik Zyvox i lijek protiv neuropatske boli Lyrica

Prijevaru su otkrili 'zviždači' kojima je proradila savjest, a koji će također dobiti 102 milijuna kuna odštete jer su zbog iskrenosti dobili otkaz.

I ovaj slučaj potvrđuje da se farmaceutska industrija metodama marketinga, prodaje i štete koje nanose bolesnima približava duhanskoj industriji - razlika je samo u kemijskom sadržaju proizvoda.

Naime, sve je manje bitna pomoć bolesnima, a sve više u prvi plan dolazi profit pod svaku cijenu. Pfizer kao najveći ima i najviše mrtvih na duši koji su bili uvjereni da se lijekovima liječe, a bio je to zapravo put u pakao.

Već sedam godina po sudovima se vuče slučaj smrti jedanaestero nigerijske djece koja su umrla tijekom kliničkih neetičnih ispitivanja antibiotika Trovana. Pokazalo se da lijek ima opasne nuspojave, a djeca su umrla jer im je davana previsoka doza lijeka, a otkrio je to, dakako, i tada Pfizerov zviždač.

Nigerija taži 8,5 milijardi dolara odštete, a Pfizer nudi 150 milijuna i modernizaciju bolnice za zarazne bolesti! Nigerijski slučaj također je otkrio da većina američkih farmaceutskih tvrtki sve češće radi klinička ispitivanja lijekova u zemljama Trećeg svijeta.

Gotovo sve farmaceutske tvrtke nastoje proizvesti molekule koje će biti potencijalni bolckbusteri, a to znači da će ih puno ljudi uzimati dugo vremena što znači i ogroman profit. Pri tome ne prezaju ni od neetičke promocije i minoriziranja nuspojava.

Još jedan lijek iste tvrtke također već ima sudske tužbe. Riječ je o Champixu, lijeku protiv pušenja za koji su sami pacijenti ili njihove obitelji utvrdili da nešto 'ne štima'. Naime, nakon uporabe uslijedile su suicidalne misli, suicidi (u tri godine više od 1000 samoubojstava), košmar u glavi i brojni drugi neuropsihijatrijski ispadi. Umjesto da se te nuspojave maksimalno istaknu, Pfizerovi 'repovi' su bili educirani da o tome - lažu!

Ovaj put sretno su uhvaćeni s 'kratkim nogama', ali na žalost puno toga u farmaceutskoj industriji prolazi neopaženo i bez posljedica za nju. Pacijenti tu i onako nisu previše bitni.

Farmaceuti koji nisu o lijekovima govorili istinu

Pfizer - 2,3 milijarde dolara

Eli Lilly and Co - 1,42 milijarde dolara

TAP Pharmaceutical Products - 875 milijuna dolara

Merck - 650 milijuna dolara

BristolMeyers Squibib - 515 milijuna dolara

Schering-Plough - 435 milijuna dolara

Cephalon - 425 milijuna dolara