BEZIZLAZNA SITUACIJA

Peticija za spas brodogradilišta '3. maj'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.10.2009 18:44
  • Objavljeno 07.10.2009 u 18:38
PETICIJA TREĆI MAJ 3. MAJ VOJKO OBERSNEL

PETICIJA TREĆI MAJ 3. MAJ VOJKO OBERSNEL

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je potpisao peticiju za spas brodogradilišta '3. maj' te upozorio da će, ukoliko se ne aktiviraju garancije Vlade za dobivanje kredita, u brodogradilištu sve stati

Nakon susreta s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske, koji su ga upoznali sa stanjem u '3. maju' i akcijama koje namjeravaju pokrenuti, Obersnel je ocijenio da je u ovom trenutku situacija toliko složena da, ukoliko se ne aktiviraju garancije Vlade za dobivanje kredita, više nije u pitanju samo isplata plaća nego i nemogućnost narudžbi materijala za brodove. U doslovnom smislu riječi, u brodogradilištu će sve stati, upozorio je.

Vlada se uglavnom bavila pitanjem privatizacije, iako smo u više navrata naglašavali da je bit problema osiguravanje normalnog poslovanja sredstvima za ugovorene brodove i eventualno ugovaranje novih, kazao je.

Istaknuo je kako je potrebno osigurati sredstva kako bi počela izgradnja četiri nova broda, taj problem treba riješiti odmah, a privatizacija u ovom trenutku nije presudna. Ako se ovo ne riješi za '3. maj' privatizacije neće ni biti, kazao je Obersnel.

O mogućnosti da Grad zatraži udio u vlasničkoj strukturi brodogradilišta, kao što je to učinio Trogir za tamošnje brodogradilište, Obersnel je rekao kako ne misli da je to uloga lokalne samouprave.

'Nije dovoljno izraziti želju za preuzimanje kontrolnog paketa dionica. Tada to postaje vlasništvom koje sobom nosi i odgovornosti za poslovanje tvrtke, što može utjecati na funkcioniranje samog grada', rekao je.

Povjerenik SMH u Brodograđevnoj industriji '3. maj' Juraj Šoljić smatra da u ovom trenutku pitanje privatizacije nije ključno. Komentirajući postupak dobavljača i kooperanata koji su blokirali račun tvrtke ocijenio je da je došlo do nerazumijevanja.

'Kooperanti s nama dijele sudbinu. Da se bolje komuniciralo do toga možda ne bi došlo. Svima nam je zajednički cilj da se se osiguraju sredstva kako za plaće tako i za kooperante i dobavljače', rekao je.

Ispred Doma sindikata 'Franjo Belulović' danas je postavljen štand za potpisivanje peticije za spas brodogradilišta '3. maj', a ukoliko Vlada hitno ne poduzme potrebne korake za rješavanje problema, bit će pokrenute akcije kao što su prosvjedi i štrajk, najavio je Šoljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi