OTKAZ JE NOVI POČETAK

Pet zlatnih savjeta za brže pronalaženje posla

  • Autor: pripremio L.F.
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 07:44
  • Objavljeno 11.12.2008 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon pada zrakoplova, prvih 90 sekundi naziva se 'zlatnim vremenom'. Tko u tom kratkom periodu ima snage brzo reagirati, preživjet će. Istraživanja pokazuju da slično vrijedi i za prva 24 sata nakon otkaza. Dakako, tad nije u opasnosti život, već karijera

Na internetu ili u novinama naletjet ćete na brojne savjeta kako preživjeti otkaz. Ipak, ono osnovno može se sažeti u nekoliko pravila koja vam mogu pomoći da brzo nađete novo zaposlenje.

GLAVU GORE

Ne prepustite se depresiji i ljutnji. Nije trenutak za utapanje tuge u alkoholu. Morate brzo reagirati i iskoristiti što bolje 'zlatno vrijeme', zbog čega vam treba čista glava. Ako se već ne možete othrvati emocijama, osamite se negdje i razmislite što biste željeli promijeniti u svojoj dosadašnjoj karijeri. Samo pazite, nemate vremena za cjelodnevno sanjarenje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nemate vremena za depresiju
UZMITE ONO ŠTO VAM PRIPADA

Ako ste dobili otkaz nakon dvije godine rada, a imali ste ugovor na neodređeno vrijeme, tad imate pravo na otpremninu. Isto tako, inzistirajte da se riješe bilo kakva ostala dugovanja koja vaš, sad bivši, poslodavac ima prema vama. Ne ustručavajte se tražiti ono što vas pripada. Bez posla ste i morate paziti na svoju financijsku sigurnost. Osobito ako o vama ovise još neke osobe.

 

SAKUPITE SVOJE KONTAKTE

Prilikom traženja novog posla zasigurno će te nazvati sve one s kojima ste u poslu uspostavili imalo prisniji kontakt. Zbog toga skupite sve vizitke, brojeve mobitela i e-mail adrese koje ste tijekom godina prikupljali, uključujući kontakte svojih klijenata. Ne bi bilo loše da za pomoć zamolite i svoje bivše kolege. Možda vam mogu nekog preporučiti ili su čuli da netko traži djelatnike.

SLOŽITE TOP LISTU

Jednom kad ste skupili sve svoje veze i vezice, složite listu kontakata i izbacite sve one za koje ste sigurni da vam ne mogu pomoći. Ne gubite vrijeme na uzaludne pozive, već se usredotočite na one osobe za koje ste sigurni da vam mogu olakšati potragu za novim poslom. Na ovaj način nećete propustiti nijednu priliku za zaposlenje koja možda iskrsne u bliskoj budućnosti. Teška su vremena, mnogi su ostali bez posla, što znači da je i velika konkurencija.

Tportal

Tportal

Izvor: Reuters / Autor: Reuters


Otkaz ne znači smak svijeta
OSVJEŽITE ŽIVOTOPIS

Još jedna bitna stvar koju morate obaviti tijekom 'zlatnog vremena' je da osvježite svoj životopis kako biste ga mogli odmah poslati ako se ukaže prilika. Odgovorni ljudi svoje životopise obično nadopunjuju kako im se razvija karijera, pa ih je potrebno samo provjeriti kako bi se ispravila kakva greška. Također bi bilo korisno da, ako možete, pribavite kakvu pisanu preporuku te da pripremite stare radove kao primjere za potencijalnog poslodavca.

 

 

ZADRŽITE ISTI DNEVNI RITAM

Bez obzira u kolikoj ste depri ili imate užasnu želju prepustiti se razbribrizi, ne bi vam bilo pametno da iznenadni otkaz doživite kao prisilni godišnji odmor. Vi i dalje radite, i to na zauzimanju što boljih pozicija kako biste što prije pronašli novi posao. Zbog toga se ne opuštajte, ustanite ujutro u isto vrijeme kao i obično. Morate ostati aktivni kako biste preživjeli iskušenje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi