KOD POPIJAČA UMJESTO U WESTINU

Panika u Vladi zbog Todorića i Rohatinskog!

10.03.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Sastanak u Westinu, na kojem je grupa najvećih hrvatskih poduzetnika, među kojima je Ivica Todorić, trebala podržati inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, očito je izazvala paniku u Vladi, pa je hitno otkazan i prebačen u Ministarstvo gospodarstva

Iz Todorićeve agencije Unex medijima je poslano priopćenje: 'Vezano uz poziv na današnju tiskovnu konferenciju koja je najavljena za 12 sati u hotelu Westin, na temu inicijative koju je pokrenula grupa hrvatskih poduzeća, ovim Vas putem obavještavamo da je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva te se stoga današnja konferencija odgađa.'

No iz Ministarstva gospodarstva na tportalov upit su odgovorili da ne znaju ništa o sastanku: 'Danas nije planiran sastanak s grupom poduzetnika. Ako ga bude i kada će biti, javnost će biti obaviještena.'

Državna novinska agencija Hina objavila je da je konferencija u Westinu otkazana, ali zbog tehničkih razloga, ne spominjući Popijačevo ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, uoči današnje sjednice Vlade, kazao je da će sastanak s poduzetnicima biti održan u ponedjeljak.

Da zbrka bude veća, priopćenjem se oglasio se i Adris. Tvrde da nisu uključeni u inicijativu hrvatskih poduzetnika, ali je pozdravljaju, usput joj mjenjajući ime iz 'Radom iz krize' u 'Zajedno pokrećemo Hrvatsku'.

Adris grupa pozdravlja inicijativu hrvatskih kompanija nazvanu 'Zajedno pokrećemo Hrvatsku', tim više što smo mi prije šest mjeseci pokrenuli projekt zapošljavanja mladih i visokoobrazovanih ljudi 'Budućnost u Adrisu'. Na natječaj koji smo objavili u prosincu prošle godine prijavilo se više od 800 kandidata. Upravo privodimo kraju selekcijski postupak i za koji dan najbolje kandidate zaposlit ćemo u tvrtkama koje posluju u sastavu Adris grupe.

Kako bismo zadržali vjerodostojnost i nastavili s projektom Budućnost u Adrisu i sljedećih godina, nismo uključeni u inicijativu hrvatskih kompanija. No, veseli nas činjenica da i druge hrvatske tvrtke slijede Adrisov primjer, da su nam ciljevi isti te da zajedno pridonosimo drukčijoj hrvatskoj zbilji.
'

Sastanak u Westinu: Todorić i Rohatinski protiv Kosor

Danas su poduzetnici u hotelu Westin trebali predstaviti projekte kojima planiraju otvarati nova radna mjesta, i to sve novcima koje će HNB otpustiti bankama. Riječ je o 6,3 milijardi kuna za koje se u HNB nadaju da će preko poslovnih banaka biti ubrizgani u investicijske projekte.

Među 27 hrvatskih kompanija, koje su bile najavljene na konferenciji 'Radom iz krize' nalaze se Agrokor, Atlantic Grupa, Institut IGH, Dukat, Franck, Saponia, Viro i drugi.

Konferencija je najavljena iznenada, nakon guvernerove mjere i polemike s Vladom, koju su mnogi prepoznali kao još jednu potvrdu političke ambicije Željka Rohatinskog.

Podsjetimo, najavljujući svoju inicijativu Rohatinski je kazao da je HNB odlučio djelovati sam nakon što zajednički model kreditiranja poduzetnika od strane države, HBOR-a i banaka nije polučio očekivane rezultate.

'Nije to potez koji povlačimo napamet. Razgovarali smo s bankarima i poduzetnicima i mislimo da projekata u koje bi se moglo uložiti i koji bi mogli dati dobre rezultate – ima. Tu prije svega mislim na prerađivačku industriju i turizam, i to na projekte koji brzo mogu dati povrat, ne na golf terene', istaknuo je guverner.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se prema savezu HNB i poslodavaca postaviti Vlada koju u ovoj priči nitko ništa nije ni pitao. Banski dvori su dosad nervozno reagirali na svaku guvernerovu inicijativu, a tu živčanost još više pale medijske kalkulacije da se Rohatinski ozbiljno priprema za političku karijeru. U okupljanju oko Rohatinskog nije sudjelovao ni HUP, guverner je o projektima razgovarao direktno s poduzetnicima.

Ekonomisti nisu oduševljeni guvernerovom odlukom, Sandra Švaljek komentirala je da najveći problem Hrvatske nije nedostatak likvidnosti u bankarskom sustavu, već zastarjele gospodarske strukture. Ljubo Jurčić u razgovoru za tportal kritizirao je Rohatinskog da tim potezom više spašava banke nego državu.