JURČIĆ O DEFICITU

'Panika oko zaduženosti Hrvatske je nepotrebna'

22.10.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Rezove u javnim službama koje je najavio ministar Linić nakon objave Eurostatova izvješća za Hrvatsku, komentirao je sinoć u Dnevniku 3 ekonomist Ljubo Jurčić. Smatra da je panika oko zaduženosti Hrvatske nepotrebna pa tako i dodatne uštede

'Rezovi su nas doveli dovde. Zapravo povećanje poreza smanjilo je potrošnju i smanjilo proizvodnju te smanjilo prihodnu stranu proračuna. Rješenje je u poticanju domaće proizvodnje. Rješenje nije u Ministarstvu financija, rješenje je u Ministarstvu gospodarstva. Svako daljnje rezanje guralo bi Hrvatsku u veću katastrofu', rekao je gost Dnevnika 3 HTV-a, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić.

'Hrvatska je najmanje zadužena zemlja, panika je potpuno nepotrebna. Hrvatski javni dug po briselskoj metodologiji je 55 posto, dok je prosjek zaduženosti Europe 85 posto, a najrazvijenijih zemalja Europe 90 posto. Dakle Hrvatska ima još prostora do 60 posto da se mjere (zbog prekomjernog proračunskog manjka) aktiviraju, Vlada može aktivnom ekonomskom politikom pokrenuti gospodarstvo i početi dizati BDP i to je jedino pravo i jedino moguće rješenje deficita i financijske stabilizacije u Hrvatskoj', rekao je Jurčić.