trgovine se zatvaraju do 10. siječnja

Pandemijske mjere stajat će njemačke maloprodajne tvrtke milijarde eura

16.12.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Njemačka udruga maloprodajnih tvrtki HDE očekuje da će njemački trgovci, od kojih većina mora zatvoriti trgovine od srijede, izgubiti više od šest milijardi eura od predbožićne prodaje u odnosu na prošlu godinu

„Kraj godine, obično najsnažnija faza prodaje, pretvara se u fijasko za mnoge trgovce na malo“, rekao je direktor HDE-a Stefan Genth.

HDE očekuje prodaju od nešto manje od 98 milijardi eura u studenom i prosincu, sedam posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Iako se očekuje da će internetska maloprodaja porasti za gotovo trećinu, na nešto manje od 20 milijardi eura, to neće nadoknaditi gubitke klasičnih trgovina, za koje se predviđa da će biti 14 posto, rekao je Genth.

Početkom studenog industrijsko udruženje predviđalo je da će predbožićna prodaja doseći gotovo 104 milijarde eura.

Genth je upozorio da pandemija prijeti produbljivanjem podjela unutar maloprodajnog sektora lanaca luksuzne odjeće i pobjednika u krizi, koji uključuju internetske trgovine i supermarkete.

„Mnoga poduzeća su, posebice u modnom sektoru, na rubu insolventnosti“, dodao je.

Bez daljnje državne potpore oko 50 tisuća trgovina s oko 250 tisuća zaposlenih, možda neće preživjeti krizu.

Njemačka vlada obećala je nadoknaditi poduzećima do 75 posto prihoda na temelju razina iz prosinca 2019. kako bi im pomogla u drugoj polovini ovog mjeseca.