program corsia

Pandemija u 2021. umanjila emisiju ugljika u zrakoplovstvu

13.12.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Europski parlament je u utorak usvojio izvješće hrvatske zastupnice Sunčane Glavak o obavješćivanju u okviru Programa za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo koje potvrđuje da je pandemija covida-19 utjecala na smanjenje emisija ugljika u zrakoplovnom sektoru.

Program za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo (CORSIA) Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) mehanizam je u okviru kojeg bi zemlje trebale od zračnih prijevoznika tražiti da neutraliziraju prekomjerne emisije CO2.

Zbog utjecaja pandemije bolesti Covid-19 na zračni promet i smanjenja emisija 2021. u odnosu na 2019., u procjenama se ne predviđaju stvarni zahtjevi za neutralizaciju u okviru programa CORSIA za 2021.

Iako će se glavni elementi programa CORSIA provesti u reviziji sustava EU-a za trgovanje emisijama u zračnom prometu, bio je potreban „premošćujući prijedlog” kako bi se osiguralo da države članice obavijeste zračne prijevoznike sa sjedištem u EU-u o neutralizaciji za 2021., objavio je Europski parlament.

"Izvještaj o CORSIA obavješćivanju služio je kao tehnički izvještaj, čiji je cilj bio uvesti obavezu država članica da obavještavaju zračne prijevoznike sa sjedištem u EU-u o neutralizaciji emisija za 2021. u okviru CORSIA-e", protumačila je Glavak.

"Ova Odluka bit će privremena mjera koja se primjenjuje samo do stupanja na snagu direktive ETS za zrakoplovstvo, kako bi se poštovao rok 30. studenoga 2022., datum kada je potrebno poslati obavijest u okviru programa CORSIA. Izvještaj je bio tretiran kao izvještaj tehničke naravi, a cilj je bio osigurati usklađenost s ICAO-om u pogledu razine neutralizacije za 2021.", rekla je.

"Izvještaj o CORSIA obavješćivanju, koji smo uspješno usvojili na današnjoj plenarnoj sjednici, jedan je od dva izvještaja u sklopu paketa Fit for 55% za koje sam imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta u kontekstu smanjenja emisija u zrakoplovstvu. CORSIA obavješćivanje prvi je izvještaj paketa Fit for 55% o kojem se glasovalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, nakon uspješno zaključenih pregovora s Vijećem i Komisijom".

"Oko glavnih političkih pitanja o temi smanjena emisija u zrakoplovstvu pregovarali smo u sklopu direktive o sustavu EU-a za trgovanje emisijama (ETS) za zrakoplovstvo za koji je postignut politički sporazum na trijalogu 6. prosinca te će o tom izvještaju biti glasano na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedeće godine", najavila je Glavak.

Vijeće EU-a i Europski parlament su u u trijalogu s Komisijom prošle srijede postigli politički sporazum o paketu kompromisa o trgovanju emisijama u zrakoplovstvu a u kojem je hrvatska zastupnica Sunčana Glavak kao izvjestiteljica predstavljala Europski parlament.

"Dogovoreno je da se potiče korištenje održivih zrakoplovnih goriva, a postignut je dogovor i o uspostavi novog sustava za praćenje, izvješćivanje i provjeru emisija koje nisu CO2", rekla je Glavak tim povodom.