SVINJSKA GRIPA

Pandemija će svijet koštati tri bilijuna dolara

29.04.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Ovisno o globalnom stupnju pripravnosti za pandemiju svinjske gripe, koji je trenutno na četvrtoj razini, kretat će se i raspoloženje na tržištima kapitala. U posljednja dva dana svjetske burze su u prosjeku pale oko dva posto. Daljnje širenje zaraze, predviđaju analitičari, ozbiljno će uzdrmati svjetsko gospodarstvo koje još uvijek trpi posljedice financijske krize

Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) klasificira pripravnost za pandemiju u šest stupnjeva. Veći stupanj znači da smo sve bliže pandemiji, ali i sve težu situaciju za globalno gospodarstvo.

Razina 2 – virus kruži samo među životinjama, zaraza ne prelazi na ljude, ali ima potencijal da postane opasna i za čovjeka.

Pogođeni su samo određene tvrtke i sektori u zemljama gdje je zabilježena pojava virusa.

Razina 3 – zabilježeni su prvi slučajevi bolesti među ljudima, ali još uvijek virus ne prelazi s čovjeka na čovjeka.

Manji utjecaji na svjetske burze, s tim da bi značajnije mogle biti pogođene tvrtke iz određenih sektora, poput turizma, putovanja, zabave i dr. Raste tečaj dolara i jena jer investitori napuštaju valute zemalja u razvoju i valute koje donose veće prinose, poput australskog i novozelandskog dolara. Sve je veća potražnja za zlatom.

Razina 4 (trenutno na snazi) – virus prelazi s čovjeka na čovjeka, ali se još uvijek radi o lokalnoj zarazi.

Raste pritisak na burze, a prema nekim procjenama, cijene dionica bi u prosjeku mogle pasti za sedam posto. Ovisno o potezima svake pojedine države i rezervama lijekova i cjepiva, burze će više ili manje osjetiti posljedice širenja zaraze. Na tržištu obveznica investitori se sve više odlučuju za kratkoročne zapise.

Nastavlja se jačanje dolara i jena. Zbog straha od novih problema u financijskom sektoru zaustavit će se ulaganja i odljev novca iz SAD-a.

Razina 5 – proglašava se kad je prelazak virusa s čovjeka na čovjeka zabilježen u najmanje dvije zemlje u jednoj regiji WTO-a.

Oštar pad vrijednosti burzovnih indeksa, s tim da bi se na pojedinim tržištima cijena dionica mogla srušiti, prema predviđanjima analitičara, od 15 do 20 posto. Pao bi volumen trgovanja, osobito ako svinjska gripa teže pogodi SAD.

Razina 6 – pandemija, proglašava se kad je zaraza zabilježena u barem još jednoj zemlji izvan regije zbog koje je nastupila razina 5.

Svjetska banka je prošle godine izašla s procjenama da bi u slučaju izbijanja pandemije gripe svjetski BDP pao za pet posto te da bi ukupni troškovi bili oko tri bilijuna dolara.