AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Pahor u akciji da slovenske tvrtke dobiju poslove u Bavarskoj

09.06.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor vodit će jaku gospodarsku delegaciju koja će 16. i 17. lipnja u Muenchenu dogovarati nove poslove za slovenska poduzeća koja rade za njemačku automobilsku industriju.

Posjet organizira slovensko-njemačka mješovita gospodarska komora čiji je član Žiga Fišer za ljubljansko "Delo" od utorka kazao da njemačka automobilska industrija traži nove dobavljače iz europskih država koji bi zamijenili jeftinije, ali manje pouzdane dobavljače iz Kine.

Kontakte slovenskih tvrtki s njemačkim partnerima i boravak predsjednika Pahora u prijestolnici Bavarske podržalo je njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku a posla bi moglo biti i za druge tvrtke u jugoistočnoj Europi, navode u slovensko-njemačkoj gospodarskoj komori.

"Delo" navodi da se sastanak zapravo održava na inicijativu njemačkih proizvođača automobila koji održavaju susrete i s drugim poduzećima s područja nekadašnje Jugoslavije i tvrtkama u Albaniji, a uz proizvođače automobilskih dijelova nove bi poslove za njemačku industriju mogli dobiti i proizvođači plastike, te metalurška industrija.

Za posjet Muenchenu, gdje će se održati više seminara i radionica i gdje će se predstaviti poslovni okvir kojim se mogu služiti njemačka poduzeća u Sloveniji prijavilo se oko 130 gospodarstvenika.

S 8,69 milijardi trgovinske razmjene koju je lani realizirala s najjačim gospodarstvom u Europi, Sloveniji je Njemačka glavni gospodarski partner, a skoro najvažniji segment slovenskog izvoza u Njemačku čine proizvođači dijelova i opreme za autoindustriju, te električni uređaji.

U Sloveniji djeluje oko 550 poduzeća u kojima je njemački kapital, s više od 46.000 zaposlenih, a godišnje u Sloveniji investiraju prosječno skoro 700 milijuna eura.

Prema ukupnoj visini investicija, Njemačka je u Sloveniji četvrti najveći ulagač, iza Austrije, Švicarske i Italije.