2100 dolara za uncu

Pad povjerenja u dolar, cijena zlata na povijesnom vrhuncu

06.03.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Cijena zlata u utorak je probila apsolutni povijesni vrhunac i prvi puta je prešla psihološku granicu od 2100 dolara, odnosno oko 1950 eura po unci. Dio je to dugogodišnjeg trenda rasta cijene žutog plemenitog metala. Naime, prosječni godišnji rast cijene zlata u eurima u posljednjih je 20 godina veći od osam posto, a od početka ove godine cijena je narasla više od pet posto. U posljednjih 12 mjeseci, vrijednost zlata povećala se 15 i pol posto u odnosu na današnju rekordnu razinu

Rast cijene zlata u zadnjih je pet godina ukupno je veći od 60 posto i uvelike je uvjetovan nestabilnom situacijom u svjetskom gospodarstvu. Pandemija koronavirusa, rast visoke inflacije diljem svijeta i geopolitičke nestabilnosti dovele su do porasta potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima koji nose reputaciju sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

Kao i kod svake robe, ponuda i potražnja zlata imaju znatan utjecaj na njegovu cijenu. Budući da zlato ima mnogo više namjena nego samo kao ulaganje, široka industrijska primjena čini značajan dio potražnje za zlatom, pa je i ona znatno utjecala na rast cijene zlata.

Pad povjerenja u dolar uzrok novog rasta cijene zlata

Zašto je došlo do najnovijeg porasta cijene zlata i probijanja povijesnog rekorda, pojašnjava Josip Kokanović, stručnjak za plemenite metale i operativni direktor Centra Zlata:

Najnoviji rast cijene zlata rezultat je pada povjerenja investitora u američki dolar i američko gospodarstvo. Najnoviji podaci tamošnjih institucija pokazuju razočaravajuće trendove koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, zbog čega investitori očekuju smanjivanje kamatnih stopa koje je, povijesno gledano, uvijek nagovještavalo rast cijene zlata. Zlato je alternativa američkom dolaru i državnim obveznicama te porast potražnje dovodi do rasta cijene.

Činjenica da je zlato doseglo najviše razine u povijesti pokazatelj je nesigurnosti svijeta u kojemu živimo, smatra investicijski i ekonomski analitičar Neven Vidaković.

‘Iako su središnje banke smanjile inflaciju, zadnjih nekoliko mjeseci sve je očitije da će ekonomije EU i SAD-a imati turbulentnu budućnost. Primaran razlog rasta cijene zlata su nesigurnost i neravnoteže u razvijenim ekonomijama. Burzovni indeksi su na vrhuncima, državni dugovi rastu, a politike zelene tranzicije su se u EU pokazale iznimno destruktivnima za obične građane i industriju. U takvom okruženju nije začuđujuće da investitori traže stabilnost, a ta potraga za stabilnošću se trenutačno jasno vidi u rastu cijene zlata.’

Iako je investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika skuplje nego ikad zbog porasta burzovne cijene, potražnja za njima sve više raste, tvrdi Kokanović:

Istina je da je cijena rekordna, ali investitori očekuju nastavak rasta u narednim godinama. Prije samo deset godina cijena je bila dvostruko niža i rekord je od tada do danas probijen više puta. Za očekivati je daljnji rast cijene zlata jer je njegova ponuda izrazito ograničena, a neizvjesnosti na tržištu u vidu inflacije i mogućeg dolaska nove recesije izraženije su nego ikad. Upravo zato bilježimo pojačanu potražnju za fizičkim zlatom u Hrvatskoj, a od partnera čujemo da je isti trend i u ostatku Europe.