NAJVEĆA NA SVIJETU

Ovo je Teslina Gigatvornica - hoće li jedna osvanuti i u Hrvatskoj?

23.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Tesla, korporacija u vlasništvu Elona Muska početkom godine u Nevadi otvorila je svoju prvu 'Gigatvornicu'. Iako je tek izgrađena trećina tvornice u kojoj će se raditi ion-litijske baterije, planira se da će to biti najveća tvornica u svijetu s oko milijun kvadratnih metara površine

U njoj bi trebalo raditi, kada se dovrši, skoro sedam tisuća ljudi. Musk bi tom tvornicom trebao preuzeti kontrolu nad proizvodnjom baterija za električne automobile.

Pojedini američki mediji javljaju da Tesla u bliskoj budućnosti planira gradnju još dvije do tri Gigatvornice. U ovom času, Musk traži lokacije za nova postrojenja u kojima bi se također proizvodile baterije, ali i električni automobili. Ne zna se je li se i Hrvatska vlada uhvatila lobiranja, no malo dodvoravanja Musku u ovom času možda ne bi bilo loše.

Nova Gigatvornica mogla bi osvanuti i u Europi. Mnoge europske zemlje već lobiraju pri Tesli za njezinu izgradnju. U priloženom video intervju Elon Musk pojašnjava Leonardu DiCapriu kako je potrebno 100 Gigatvornica kako bi svijet postao energetski održiv.