mainstream tržište

Ovo je pet najvažnijih predviđanja za kriptovalute u 2022. godini

02.01.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Kriprtovalute su obilježile prošlu godinu kad su ušle u investicijski mainstream. No, analitičari predviđaju da bi ova godina mogla biti još zanimljivija na tržištu kriptovaluta.

Gotovo svaka kriptovaluta, od bitcoina do dogecoina, dosegnula je rekordne vrijednosti i ostvarila zapanjujuće dobitke.

No, u svibnju je oko 50% ukupne tržišne vrijednosti zbrisano u samo sedam dana. A u rujnu je kineska vlada pokrenula pravi rat protiv kriptovaluta koji je doveo do zabrane svih transakcija.

Drugi važni kripto trenuci iz 2021. dogodili su se kada je El Salvador napravio bitcoin legalno sredstvo plaćanja, brojni meme tokeni eksplodirali, a jedan je NFT prodan za nevjerojatnih 69 milijuna dolara.

Što će nam donijeti ova godina na tržištima kriptovaluta? Arcane Research, tvrtka za istraživanje blockchaina, izradila je desetke kripto predviđanja za 2022.

Donosimo pet najvažnijih:

Uska korelacija između bitcoina i indeksa S&P 500

Unatoč prijetnji globalnom gospodarskom oporavku zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, i bitcoin i S&P 500 ostvarili su impresivan rast u 2021. godini: Bitcoin je skočio 66%, a S&P 500 porastao je oko 27%.

No, s obzirom na to da se bitcoin sve više ponašao kao rizična imovina, Arcane Research predviđa da će dodatno pojačati značajna kretanja na burzi.

"Stoga, ako tržište dionica nastavi rasti u 2022. godini, bitcoin će ga vjerojatno nadmašiti", predviđaju.

"Ali ako vidimo crvenu godinu za burzu, bitcoin će vjerojatno podbaciti."

Ether će opet nadmašiti bitcoin

Iako je dugo figurirao kao druga violina, ether je daleko nadmašio bitcoin 2021. godine, uzletjevši 418% u usporedbi sa "samo" 66% koliko je iznosio rast bitcoina, piše Markets Insider.

"Ovaj jaz u performansama je najveći uočen od 2015. kada je ethereum lansiran", rekao je Arcane.

Među razlozima zbog kojih će ether nastaviti nadmašiti u 2022. je porast obujma prodaje NFT-a. Većina ovih tokena još uvijek radi na ethereumovom blockchainu.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Većina meme kovanica će nestati

Investitori su vidjeli kako meme kovanice imaju ogromne oscilacije u 2021. Na primjer, shiba inu porastao je za nevjerojatnih 44,540,000% prošle godine. I squid, kriptovaluta nazvana po popularnoj Netflixovoj seriji "Squid Game", skočila je za više od 75.000% u manje od tjedan dana da bi ubrzo nestala.

"Ne možemo analizirati tržište 2021., a da ne spomenemo apsurdni meme coin uzlet iz prošle godine.", kaže Arcane Research, dodajući da će fenomen biti upamćen kao "povijesni relikt apsurdnih vremena koja su vladala 2021."

USD Coin će prestići Tether i postati najveći stablecoin

Tether je već neko vrijeme na vrhu kao najveći stablecoin po tržišnoj vrijednosti. No, možda će se to ove godine promijeniti, posebno s odlukom USD Coina da se pridruži valu posuđivanja.

"Inovativni proizvodi za kreditiranje koji isplaćuju visoke prinose za depozite stablecoina prvenstveno su bili pokretači rasta stablecoina", rekao je Arcane Research.

Bitcoin će ostati usko povezan s VIX-om

Dionička tržišta su prošle godine imala zvjezdani uspjeh, ali se jedan obrazac iskristalizirao, prema Arcane Researchu:

"Strah na širokim financijskim tržištima izravno je utjecao na performanse bitcoina."

Porast CBOE indeksa volatilnosti ili VIX (poznatiji kao indeks straha), pratio je rasprodaju bitcoina. Arcane Research upozorio je da bi tržišni vjetrovi ove godine mogli imati implikacije na kratkoročnu putanju cijene bitcoina.