čista tehnologija

Ovo je nova divovska investicijska oklada Billa Gatesa, želi ubrzati energetsku tranziciju

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 10.01.2022 22:53
  • Objavljeno 10.01.2022 u 22:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tolga Akmen/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki privatno-javni fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), kojeg podupire milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates, navodno planira uložiti 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije diljem Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije

BEC Climate Fund, koji je osnovao Gates 2015., do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od tvrtki i dobrotvornih društava, a Jonah Goldman, izvršni direktor fonda, rekao je za Financial Times (FT) da fond na kraju planira uložiti deset puta veći iznos, odnosno 15 milijardi dolara.

Goldman je za Financial Times rekao da fond namjerava upotrijebiti inovativne financijske strukture i partnerske ugovore kako bi podijelio 15 milijardi dolara.

Na web stranici fonda BEC je definiran kao "program koji pokazuje kako možemo financirati, proizvoditi i kupovati nova rješenja koja će podržati razvoj niskougljičnog gospodarstva".

Fond će se u početku usredotočiti na financiranje projekata za izravno hvatanje emisija CO2, zelenog vodika, dugoročnog skladištenja energije i održivog zrakoplovnog goriva.

  • +11
  • +8

Bill Gates

Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

BEC, koji planira ulagati u velike projekte koji inače ne bi bili financijski izvedi, program će provoditi kroz filantropske donacije, zatim ulaganjem u dionice koje kotiraju u užim, odvojenim tržišnim segmentima te kroz ugovore o kupnji proizvoda, navodi FT.

U rujnu je BEC objavio da je osigurao sredstva za ulaganja od Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Group, Bank of America i ArcelorMittala. Potporu je dobio i od američkog Ministarstva energetike te Europske komisije.

Stručnjaci upozoravaju da se, unatoč lijepim riječima svjetskih lidera i izvršnih direktora, tzv. energetska tranzicija zapravo još ne događa. Zapravo, globalna upotreba fosilnih goriva rapidno raste, što će još povećati rizik od klimatske katastrofe.

Gates nije jedini milijarder koji pokušava pridonijeti rješavanju klimatskih problema. Osnivač Amazona Jeff Bezos osnovao je Bezos Earth Fund, vrijedan 10 milijardi dolara, dok je izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao uložiti 100 milijuna dolara u nove tehnologije hvatanja ugljika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!