dobra godina

Ovo je deset najvećih hrvatskih izvoznika, nećete se šokirati kad vidite tko je na vrhu

26.06.2023 u 05:55

Bionic
Reading

Hrvatski izvoznici su prošle godine na strana tržišta plasirali robu vrijednu više od 24 milijarde eura, što je u odnosu na 2021. povećanje za 5,7 milijardi eura, odnosno 31,4 posto. Među deset najvećih dominiraju trgovci plinom i naftaši, a koji su lani, zahvaljujući rastu cijena, zabilježili rekordne brojke

Najveći su nam vanjskotrgovinski partneri u 2022. bili Italija, Slovenija, Njemačka i Mađarska. A od zemalja izvan EU-a to su BiH, SAD te Srbija.

Lider među izvoznicima je tvrtka Prvo plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca. Najvećem domaćem distributeru plina lani su prihodi iz inozemstva iznosili gotovo tri milijarde eura (22,5 milijardi kuna) i veći su za 34,5 posto u odnosu na 2021. godinu. Tom uzletu ponajviše su pomogli poremećaji na tržištu koji su gurnuli cijene u Europi na rekordne razine.

Na tom valu 'zajahala' su i ostala dva velika plinska igrača među top 10 izvoznika, MET Croatia Energy Trade na drugoj i MVM CEEnergy Croatia na četvrtoj poziciji.

Riječ je mladim tvrtkama zakupcima prostora na LNG terminalu na Krku.

MVM CEEnergy nalazi se, prema podacima iz sudskog registra, u vlasništvu mađarske tvrtke MVM CEEnergy, trgovca plinom sa sjedištem u Budimpešti. Hrvatska podružnica te mađarske kompanije najveći je zakupac postojećih kapaciteta na krčkom LNG-u.

Zanimljivo je to da su i tvrtku MET Croatia 2007. osnovali Mađari, točnije MOL, najveći dioničar Ine. Međutim mađarska se naftna kompanija s vremenom povukla iz MET-a pa on danas ima raznoliku vlasničku strukturu, s time da mu je sjedište u Švicarskoj.

Između trgovaca plinom na trećem mjestu nalazi se Ina, a izvan Hrvatske lani je uprihodila 1,4 milijarde eura (10,9 milijardi kuna).

Petu poziciju drži farmaceutska kompanija Pliva, tradicionalno jedna od naših najvećih izvoznih firmi. Njoj je izvoz lani porastao za 5,3 posto, na 474 milijuna eura (3,6 milijardi eura). Najveće Plivino pojedinačno tržište je SAD, s time da posluje u više od 60 zemalja širom svijeta.

Na šestom mjestu još je jedna energetska tvrtka - Petrol. Njezin vlasnik je istoimena slovenska kompanija, a podružnica u Hrvatskoj posluje od 1996. godine. Petrol je lani i službeno preuzeo tvrtku Crodux derivati dva od Ivana Čermaka, što je doprinijelo značajnom rastu prihoda iz inozemstva za 156 posto.

Dobru izvoznu godinu imala je i tvrtka Ce-Za-R za reciklažu otpada i sirovina. Radi se o članici CIOS grupe, na čijem je čelu Petar Pripuz. Ce-Za-R je lani izvezao sirovine vrijedne 229 milijuna eura (1,72 milijarde kuna).

Oporavak turizma nakon pandemije koronavirusa dao je vjetar u leđa najvećoj domaćoj hotelskoj kući Valamar Rivieri, a ona se nalazi na osmom mjestu među top 10 izvoznika. Može se očekivati da će u ovoj godini izvozne brojke Valamara biti još bolje jer nas prema svemu očekuje rekordna turistička sezona.

Listu deset najvećih izvoznika zatvaraju Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) i Delta Oil International.

Perjanica Končar grupe D&ST proizvodi transformatore, od kojih najveći dio završi na inozemnim tržištima. Tvrtka je prisutna u više od 40 zemalja, a osim na europsko tržište, izvozi u Afriku i zemlje Arapskog zaljeva. Lani je iz inozemstva uprihodila 215 milijuna eura (1,63 milijarde kuna).

Delta Oil International nova je tvrtka domaćeg naftnog doajena Ivana Čermaka. Nakon što je prodao Petrolu lanac benzinskih postaja Crodux i tako izašao iz maloprodaje nastavio je s veleprodajnim aktivnostima na tržištu naftnih derivata. Osnovao je Delta Oil 2021., a tvrtka se osim distribucijom i skladištenjem nafte bavi trgovinom biogorivom.