nova tehnologija

Ovo bi mogao biti spas za skijašku industriju: Ako se dokaže, bit će to velika pobjeda

22.01.2024 u 19:37

Bionic
Reading

Smještena u planinama Pirineja, La Molina je najstarije skijalište u Španjolskoj. Njezine padine ugostile su velike sportske događaje, od Svjetskog kupa u alpskom skijanju do Svjetskog prvenstva u snowboardu. Ali La Molina se sada suočava s egzistencijalnom prijetnjom - nedostatkom snijega

Kako globalne temperature rastu, španjolsko je skijalište, poput mnogih u cijelom svijetu, prisiljeno sve više se oslanjati na umjetni snijeg. Ali lažni snijeg ima svoju cijenu. Zahtijeva vodu i energiju — što je izazovno, posebno u zemlji koja se bori s dugotrajnom sušom potaknutom klimatskim promjenama.

Zato će La Molina provesti sljedeće tri godine testirajući novu tehniku ​​zasnježenja jer ona zahtijeva mnogo manje resursa, a i nudi mogućnost proizvodnje snijega na višim temperaturama.

Nazvan Snow Laboratory, a vode ga Institut za znanost o materijalima (ICMAB-CSIC) i FGC Turisme, koji upravlja javnim skijaškim stazama, projekt će praviti lažni snijeg dodavanjem minerala u vodu koja ide u snježne topove.

'Ideja je oponašati procese koji se događaju u oblacima', rekao je Albert Verdaguer, znanstvenik s ICMAB-CSIC-a koji je vodio projekt, za CNN.

Led nastaje u atmosferi iz kapljica vode procesom koji se naziva nukleacija. Kapljice čiste vode mogu ostati nezamrznute u oblacima na temperaturama čak do minus 38 stupnjeva Celzijusa. No nukleacija leda može se dogoditi na mnogo višim temperaturama kada kapljice vode stupe u interakciju s česticama u atmosferi, kao što su aerosoli ili prašina, izazivajući njihovo smrzavanje.

Prije nekoliko godina Verdaguer je pročitao istraživački rad koji je otkrio da je mineral feldspat posebno učinkovit u ovom procesu te da može izazvati smrzavanje kapljica vode na temperaturama blizu nula stupnjeva.

'Zapitali smo se zašto to ne bismo iskoristili za stvaranje lažnog snijega?' rekao je Verdaguer za CNN.

Tijekom laboratorijskih testova, Verdaguer i njegov tim otkrili su da je korištenjem feldspata trošak energije manji za oko 30 posto i da je u mogućnosti proizvesti snijeg na temperaturama oko jedan do 1,5 stupnjeva višim od tradicionalnih metoda.

Također su uspjeli dobiti bolji 'omjer pretvorbe', rekao je Verdaguer, misleći na količinu snijega koja izlazi iz topova u odnosu na količinu vode koja ulazi.

Obično je to oko 75 posto jer nešto vode ostaje u topu ili se ne smrzava i otpuhuje se. Snow Laboratory očekuje da će to povećati na 90 posto.

Otprilike količina feldspata veličine limenke Coca-Cole - rasprostranjenog minerala koji čini oko 60 posto Zemljine kore - omogućila bi rad dvaju snježnih topova tijekom cijele sezone, rekao je Verdaguer.

Španjolska se bori s vrućim valovima i višegodišnjom sušom, a Katalonija, regija u kojoj se nalazi La Molina, posebno je teško pogođena. Ovo je 'jedna od najintenzivnijih suša posljednjih godina', rekao je Ramón Pascual Berghaenel, meteorolog u španjolskoj meteorološkoj agenciji AEMET.

Neobično topla zima prošle godine ostavila je skijališta diljem Europe bez snijega, a ove godine čak su i odmarališta na indijskom dijelu Himalaje ostala prazna jer je nedostatak snijega otjerao turiste.

U posljednja četiri desetljeća globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem dovelo je do smanjenja snijega na većem dijelu sjeverne hemisfere, pokazuje nedavna studija.

Ove promjene znače da umjetni snijeg, koji skijališta desetljećima koriste, sve više postaje spas. 'Trenutačne najbolje procjene govore da se 95 posto skijališta u određenoj mjeri oslanja na stvaranje snijega da bi ostala održiva', rekla je sportska ekologinja Madeleine Orr za CNN.

Ali kako temperature rastu, postavljaju se pitanja o tome koliko će stvaranje snijega biti održivo u budućnosti. Kad nije dovoljno hladno, strojevi jednostavno ne rade.

  • +5
Skijanje u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Zato je nova tehnika Snow Laboratoryja tako privlačna. 'Nova metoda ima smisla', rekao je Jordy Hendrikx, glavni znanstveni savjetnik za Antarktiku iz Novog Zelanda. 'Pitanje je može li se to skalirati', rekao je Hendrikx.

To je upravo ono na što cilja projekt La Molina - saznati mogu li se laboratorijski rezultati replicirati u stvarnom svijetu.

Posljednjih nekoliko tjedana Verdaguer i kolege postavljali su snježne topove u odmaralištu. Voda će dolaziti iz rezervoara koji se u proljeće puni otopljenim snijegom s planina i ne koristi se za piće.

Uz ispitivanje učinkovitosti zasnježenja, projekt će provesti ispitivanja okoliša kako bi se osiguralo da nema negativnih utjecaja. Verdaguer je uvjeren da ih neće biti jer se feldspat već naširoko koristi u proizvodnji stakla, keramike i boja.

'Ako ova nova tehnologija može proizvesti snijeg s manje vode i bez dodavanja dodatnih kemijskih sredstava, to bi mogla biti velika pobjeda', rekla je Orr.

No Hendrikx je upozorio da čak i ako tehnika ispuni obećanje, možda neće biti dovoljna. Kako se temperature i vlažnost nastavljaju povećavati, rekao je, 'poboljšanje koje morate napraviti mora biti prilično značajno da nadmaši ono što proizvodi prirodni okoliš'.

U širem smislu, Hendrikx upozorava da pokušaj prilagodbe klimatskim promjenama stvaranjem lažnog snijega može završiti štetnim učinkom. 'Rješavate problem lokalno, ali povećavate problem globalno svojom potrošnjom energije', ističe.

Odmarališta bi mogla koristiti zelenu energiju za lažni snijeg, ali kako se svijet elektrificira, rekao je Hendrikx, ova bi se čista energija vjerojatno mogla bolje koristiti negdje drugdje, 'umjesto da pravi snijeg za vrlo mali postotak stanovništva'.

Sljedeće tri godine Snow Laboratory će testirati svoju tehnologiju ​​u La Molini, ali i na još dva skijališta u regiji kako bi se istražilo koliko dobro funkcionira u različitim uvjetima.

'Ne želimo da sva skijališta budu zatvorena za pet ili 10 godina. Ovo će im dati malo vremena da stvarno promisle o daljnjem razvoju gospodarstva regija', rekao je Verdaguer.