VELIK NOVAC, MALA KAMATA

Ovaj 'deal' bi Orešković danas sklapao da nije otišao iz Teve

20.07.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Izraelski farmaceutski div Teva, u kojem je Tihomir Orešković prije preuzimanja dužnosti hrvatskog premijera bio glavni financijski direktor, izdala je obveznice u vrijednosti od 15 milijardi dolara uz kamatnu stopu od svega 1,4 posto. To znači da se njegova bivša kompanija zadužila za gotovo jedan cijeli hrvatski proračun uz kamatu kakvu naša država može samo sanjati.

Dok tehnički premijer Tihomir Orešković u Zagrebu predstavlja IBM-ovo ulaganje koje će otvoriti 500 radnih mjesta, njegova bivša tvrtka Teva u mnogo je ambicioznijim poslovima. Na financijskom tržištu skuplja jeftini kapital za svoje akvizicije, a uvjeti su takvi da ih Orešković na sadašnjoj dužnosti može samo sanjati.

Dok je Oreškovićeva vlada u Hrvatskoj nedavno uz fanfare prikupila 6 milijardi kuna uz 2,75 posto kamate, nakon što je propalo ranije zaduženje na stranim tržištima, Tevini financijaši na svoje zaduženje dobivaju na svjetskim financijskim tržištima kamate koje iz hrvatske perspektive izgledaju nestvarno.

Kako javlja Reuters, tržište je reagiralo tako da je toj tvrtki 'na stolu' bilo čak 70 milijardi dolara, ali trebalo im je samo 15 milijardi dolara.

'Snaga potražnje višestruko veća od ponude i atraktivna cijena dokaz su financijske snage i snažne reputacije kompanije među investitorima', rekao je Eyal Desheh, financijski direktor Teve.

Novcem od prodaje obveznica najveća generička farmaceutska kompanija financirat će kupnju Allerganova generičkog poslovanja.

Tihomir Orešković najavio je prije nekoliko dana da se za sada neće upuštati u politiku nakon isteka mandata.

U Tevi je Orešković imao plaću od oko 700.000 do milijun dolara bruto godišnje. Radi se o 10 do 15 puta višim primanjima nego što je mogao očekivati na mjestu hrvatskog premijera.

Inače, Teva je najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, najveća izraelska tvrtka i vlasnica hrvatske Plive. Taj farmaceutski gigant diljem svijeta zapošljava 43.000 ljudi od čega najviše (18.232) u Europi.