ide im

Ova petorka godišnje zaradi više nego što je koštao Pelješki most: Pogledajte koliko novca najplaćeniji igrači SP-a zarade 'izvan terena'

21.11.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Pet najbolje plaćenih igrača na Svjetskom prvenstvu ukupno će ove sezone zaraditi 441 milijun eura - više je to novca nego što je potrošeno za izgradnju Pelješkog mosta, oko 420 milijuna! Pritom će 173 milijuna zaraditi izvan terena. Na samom vrhu najbolje plaćenih nalazi se francuska nogometna superzvijezda Kylian Mbappé, a nogometni velikani Messi i Ronaldo, koji vjerojatno posljednji put love zlato na SP-u, našli su se na drugom i trećem mjestu

Najbolje plaćeni nogometaš na svijetu Kylian Mbappé na Svjetskom će prvenstvu nastupiti drugi put, a na SP-u u Rusiji prije četiri godine, kad je imao 19 godina, proglašen je najboljim mladim igračem. Ovom bi 23-godišnjaku nastup na SP-u u Katru mogao još više podebljati novčanik. Prema riječima Rossija Biddlea, vlasnika tvrtke za sportski marketing XtraTimeFC, njegov status na svjetskoj nogometnoj pozornici još će ojačati, posebice uzmu li se u obzir njegovi ugovori s EA Sportsom i robnom markom Nike, piše Forbes.

Mbappé, lice s covera videoigre FIFA 23, vjerojatno će biti i zaštitno lice Svjetskog prvenstva te će, ako Francuska i na ovom prvenstvu bude uspješna, interes sponzora samo porasti. Prema Forbesovoj procjeni, on bi samo u ovoj sezoni trebao zaraditi 128 milijuna dolara (u što nije uračunato plaćanje poreza, kao i naknade agentima). Od suradnje s brendovima pak zaradi 18 milijuna, primjerice od tvrtki kao što su Nike, Dior, Hublot, Oakley, Panini, EA Sports i Sorare.

Messi će zaraditi 120, Ronaldo 100 milijuna dolara

I dok Mbappé na ovom SP-u lovi drugu pobjedu, dvojici nogometnih velikana Lionelu Messiju i Cristianu Ronaldu ovo će vjerojatno biti posljednji nastup. Argentinac Messi (35) već je potvrdio da će ovo biti njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo, a isto se očekuje za Portugalca Cristiana Ronalda, jer će u veljači napuniti 38 godina. Tijekom karijere obojica su zaradila više od milijardu dolara. Prema nekim procjenama, Messi bi ove sezone ukupno mogao zaraditi 120 milijuna dolara (uključujući reklame), a Ronaldo 100 milijuna dolara.

Za Ronalda bi pak kraj mogao doći i prije nego što se očekivalo. U ovoj sezoni dobivao je poprilično negativne kritike za svoje igre u Manchester Unitedu. Navodno je tražio transfer u predsezoni, jedva ušao u prvu postavu kluba te se sukobio s menadžerom Uniteda Erikom ten Hagom. No njegova sve kraća minutaža u utakmicama nije negativno utjecala na njegovu popularnost.

Ronaldo je naime nogometaš s najvećom zaradom izvan terena, i to 60 milijuna dolara, koliko je dobio od partnera kao što su Nike, Herbalife i Livescore. U srpnju je pristao na ekskluzivno višegodišnje partnerstvo s kriptoburzom Binance, a u petak je lansirao svoju prvu NFT kolekciju. Uz sve to, najpopularniji je nogometaš na Instagramu s gotovo pola milijarde pratitelja.

  • +2
Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

Neymar i Lewandowski na četvrtom i petom mjestu

Pored njih trojice, na popisu pet najbolje plaćenih nogometaša na ovom SP-u našle su se još dvije star(ij)e zvijezde – Brazilac Neymar Jr. i Poljak Robert Lewandowski. Unatoč tome što ima samo 30 godina, Neymar je već dao naslutiti da bi ovo mogao biti njegov posljednji SP. Ove sezone mogao bi zaraditi oko 87 milijuna dolara, od čega 32 milijuna izvan terena.

S druge strane 34-godišnji Lewandowski rastura otkako se ranije ove godine pridružio Barceloni u transferu vrijednom oko 45 milijuna dolara. On bi ove sezone trebao zaraditi oko 35 milijuna dolara, od čega osam milijuna izvan terena.

  • +9
Robert Lewandowski, predstavljanje na Nou Campu, 5. kolovoza 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svjetsko prvenstvo u nogometu ogromna je prilika za zaradu. Prije četiri godine pratilo ga je 3,6 milijardi ljudi, prosječno 191 milijun gledatelja po utakmici. FIFA-in šef Gianni Infantino u svibnju je rekao da ove godine očekuje čak pet milijardi gledatelja. Stoga ne čudi to da svi svjetski brendovi hrle na SP kao u svojevrsnu marketinšku arenu.

Prihodi najbolje plaćenih igrača mogli bi još narasti ako jedan od njih s reprezentacijom osvoji zlatni pehar. Kad je Francuska 2018. osvojila zlato u Rusiji, dobila je 38 milijuna dolara, od čega je 11 podijelila među igračima, dakle oko 480.000 dolara dobio je svaki igrač. Ove godine FIFA će ukupno podijeliti 440 milijuna dolara novčanih nagrada, od čega je pobjednicima namijenjeno 42 milijuna dolara.